Minden második utazót visszafordítanak a német hatóságok a cseh és a tiroli határon

Forrás: MTI

 2021. február 16. 09:51

Egy nap alatt több ezer embertől, hétfői kormányzati adatok szerint nagyjából minden második utazótól megtagadják a belépést Németországban a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél.
A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani – ismertette a hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.
Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.
Hozzátette: a brüsszeli listán túlmutató további kivételek is lesznek, de a részletszabályok kidolgozása még nem ért véget.
A Csehországgal és a Tirol tartománnyal szomszédos németországi területeken – Szászországban, Bajorországban – működő közszolgálati médiaszolgáltató társaságok (Mitteldeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk) beszámolói szerint a korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették.

Így például nem engedik be a bejelentve, érvényes munkaszerződéssel és társadalombiztosítással dolgozó cseh építőipari munkásokat, mert szakmájuk nem számít rendszerszintű fontosságúnak.

A korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek

Fotó: 123rf

A német szövetségi kormány egyoldalú lépését bírálta az Európai Bizottság is, kiemelve, hogy a korlátozások veszélyeztetik az EU-s belső piac működését.
Steffen Seibert kormányszóvivő a hétfői berlini tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem volt más választásuk, mint a beutazás szigorú korlátozása, mert az érintett területeken, Németország közvetlen szomszédságában rohamosan terjednek a SARS-CoV-2 fokozottan fertőzőképes változatai. Azonban a schengeni belső határok szabad átjárhatósága közös európai érdek, ezért a korlátozásokat a járványhelyzet alakulásától függően a lehető leghamarabb visszavonják.
A német kormány vasárnap nulla órai hatállyal rendelt el beutazási korlátozást Csehországra, Tirolra, valamint Szlovákiára vonatkozóan is. Szlovákiával és Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat Németországban.
A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt január végén rendeltek el először beutazási korlátozást Németországban. Akkor az Egyesült Királyságból, az európai uniós társország Portugáliából és Írországból, a Brazíliából, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – korábbi nevén Szváziföld – alkotta térségből érkező személyforgalmat korlátozták.