Genovába vezet a Costa Concordia utolsó útja

Forrás: MTI

 2014. július 01. 09:06

Az olasz kormány hétfő este döntött arról, melyik kikötőben semmisítik meg a 2012 januárjában zátonyra futott Costa Concordia hajóroncsát. A választás Genovára esett.

A 2012. január 13-án (32 ember, köztük egy magyar zenész halálát okozó katasztrófában) elsüllyedt tengerjáró roncsáért több olasz és külföldi kikötő versenyzett. A választás végül a hasonló műveletekben a legnagyobb tapasztalattal és jól kiépített infrastruktúrával rendelkező északnyugat-olaszországi Genovára esett. A liguriai városban van a Costa Crociere hajótársaság székhelye is.

A hajóroncs elvontatásának és darabokra szedésének csaknem 100 millió eurós költségét a Costa Crociere fizeti.

A zátonyra futáskor oldalára dőlt Costa Concordiát 2013 szeptemberében állították egyenesbe. A tervek szerint a hajó július 20. után fog ismét a vízen úszni, vagyis elvontatható lesz Giglio szigetének partjaitól.

 

A roncsot két vontatóhajó juttatja el a genovai kikötőhöz tartozó Voltriba, ott leszednek róla minden berendezést és alkatrészt, ami nem fémből van. Ezután a szintén genovai Sampierdarenában a tengerjáró szerkezetének szétszedése következik.

A világ egyik legnagyobb tengerjáró hajójának elvontatása és darabokra szedése a számítások szerint több mint egy évet vesz igénybe.

(fotó: www.theatlantic.com)