Tömjénfák, homokdűnék és vízesések – felfedeztük az ománi Salalah-t

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. december 07. 08:44

Az idén télen tovább bővült a hazánkból közvetlen légi járatokkal elérhető üdülőterületek köre: a egyik újdonság az ománi Salalah, ahová a Kartago Tours december 12-étől indít charterjáratot. A kelet Karibjának is nevezett úti célba szervezett tanulmányúton munkatársunk is részt vett.

Mintha valamelyik ismeretterjesztő csatorna műsorát néznénk: a sötétségből sejtelmesen gomolyogva bontakozik ki fölöttünk a Tejút csillagköde, élesen kirajzolódnak az ismerős csillagképek, a távolból a Hold ásít ránk. Már szinte szédülünk is, de ámuldozni nincs több idő – pedig itt akár egy éjszakát is szívesen eltöltene az ember –, indulunk vissza a sivatagi dzsiptúráról a tengerpartra, a szállodánk felé.

Naplemente a homoksivatagban

Fotó: Szántó Zoltán

A Salalah-ba vezető autópályán száguldunk a korán jött sötétségben, amikor egyszer csak elkezd ömleni az eső. A tengerpart felé vezető meredek, kanyargós gyorsforgalmi úton hömpölyög a víz, az autósok egy része félreáll, és megvárja, míg elvonul az áradat. Nem mindennapi időt fogtunk ki, hiszen az esős évszak errefelé júniustól augusztus végéig tart...

Az Indiai-óceán felől menetrendszerűen érkező monszun teszi egyébként különlegesen vonzóvá turisztikai szempontból az Arab-félszigetnek ezt a vidékét. A nyári hónapokban végig telt házzal üzemelnek a Salalah környéki szállodák: az ománi fővárosból, Muscatból és az Öböl-államokból, illetve a szomszédos Szaúd-Arábiából tömegével menekülnek ide az ott uralkodó 45-50 fokos hőségből az itteni 30-35 fokos, párás, esős időbe a turisták. A helyiek elmondása szerint ilyenkor aprószemű eső permetez csak, ami kellemesen lehűti a levegőt. A téli időszakban eső ugyan nagyon ritkán fordul elő, de a hőmérséklet is lecsökken 25-30 fokra, ami ideális a hideg európai télből menekülők számára.

 

Közel 300 éve a trónon

Mielőtt elmerülnénk élménydús túránk további részleteiben, nézzük meg, mit is érdemes tudni erről a magyar piacon még újdonságnak számító egzotikus úti célról! Omán az Arab-félsziget délkeleti részén terül el, a tengerpartja több mint háromezer kilométer hosszú. Míg a főváros, Mascat az ország legkeletibb részén, az Egyesült Arab Emírségek tőszomszédságában fekszik, addig Salalah innen jó ezer kilométerrel távolabb, a jemeni határtól százötven kilométerre található. Nem árt tudni, hogy az 1960-as évekig Omán fennhatósága alá tartozott Zanzibár, sőt még a legnyugatabbra fekvő pakisztáni kikötőváros, Gwadar is.

Salalah egyik látványossága a Sultan Qaboos mecset, amelyet az Omán modernizálását elkezdő előző uralkodó után neveztek el

Fotó: Szántó Zoltán

Az ország államformája szultanátus, az uralkodó családot – amelynek különböző generációi immár az 1700-as évek közepe óta vezetik az országot – általános tisztelet övezi. A helyi kultúra szerves része a hagyományok követése és a vallásosság, ugyanakkor ez nem jelent bigottságot, az itteniek az iszlám egyik toleránsabb változatát, az ibádizmust követik. Bár a helyiek nem ihatnak alkoholt, ezért nem is árulnak ilyesmit a boltokban, de a szállodákban ez megengedett szinte egész nap, a 15 és 18 óra közötti időszak kivételével.

A helyi nők többsége az egész testet és sokszor az arcot is elfedő fekete abaját visel, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a szemüket szépen kifestik. A férfiak is általában földig érő, fehér színű ruhát hordanak, amelyhez különböző színű turbán vagy kis, kerek kalapféle társul.

 

Igényes szállodai kínálat

Amikor megérkezésünk után az elhelyezésünkre szolgáló Juweira Beach szállodában az első sétára indultam, olyan érzésem támadt, mintha már jártam volna itt. Pillangószárnyakra emlékeztető jókora lagúna, a közepén jachtkikötő, a partján üzletek, szállodák, éttermek, távolabb eladó, kiadó lakások, apartmanok sora.

Pillantás a Fanar Hotel and Residences erkélyéről a medencékre és a tengerre

Fotó: Szántó Zoltán

Később, egy tájékoztató során kiderült, hogy a három különálló egységből – Rotana, Juweira Beach és Fanar – álló ötcsillagos szállodakomplexumot, illetve az ezeket körbeölelő Hawana nevű üdülőközpontot az az egyiptomi Orascom nevű cég építette, amely az egyiptomi El Gounát is. A koncepció itt is hasonló: az összesen 3,2 millió négyzetméteres alapterületű salalah-i üdülőközpontban minden megtalálható, amire a pihenésre és napsütésre vágyó utazónak szüksége lehet: tucatnyi különböző étterem, tematikus estek, bárok, night club, animáció, edzőterem és spa várja őket. Bármelyik szállodát is választja valaki, nem fog csalódni, mert a kiszolgálás és a higiénia tökéletes, ráadásul a portáról bármikor hívható golfkocsival a resort másik végében is teremhetünk, amikor csak kedvünk tartja.

Nem árt tudni ugyanakkor, hogy a komplexum huszonkét kilométerre fekszik Salalah belvárosától, ahová húsz perc alatt visz be a taxi, de a szálloda kapuján kilépve ne keressünk se falut, se bazárt, ott csak a sivatag vár minket.

Az üdülőközpont viszont annyi élményt kínál, hogy a vendégek jó része vélhetően ki sem fog mozdulni onnan. Bár többféle ellátás közül lehet választani – az adults only Juweira Beach például csak reggelis vagy félpanziós ellátással foglalható –, az all inclusive szolgáltatást érdemes választani, mivel egy-egy rendelés az itallapról húzós tud lenni. A két másik szállodának van egy-egy speciális programja, a Fanar Premium, illetve a Club Rotana – akik ezekre fizetnek be, azok mindenféle szempontból emelt szintű szolgáltatás kapnak, és például többféle étkezési lehetőség közül választhatnak felár nélkül.

Még távolabb, egészen pontosan nyolcvan kilométerre fekszik Salalah-tól a környék egyik legizgalmasabb szállodája, a Hyatt csoporthoz tartozó, szuperluxus Alila Hinu Bay butikhotel. A fenntarthatóság jegyében működő szállodában egyebek mellett különleges kényeztető kezelésekkel várják a vendégeket, itt azon se csodálkozzunk, ha valamelyik világsztár szeli mellettünk a habokat a feszített víztükrű medencében.

A tekintélyt parancsoló állat bárhol elénk bukkanhat

Fotó: Szántó Zoltán

Elsőbbségadás kötelező

Bármerre jártunk, az út mentén mindenfelé találkoztunk kisebb-nagyobb, legelésző tevecsordákkal. Mint megtudtuk, sok helybeli számára nem bevételi forrás a sivatag hajója, mivel szállítási célokra már nem használják, hanem kvázi háziállat, státusszimbólum. Vannak helybeliek, akik munka után autóba ülnek, és mennek a hegyekbe a tevéikhez. És hogy miért sétálgatnak a tevék az út mellett? A monszun idején a tengerpart közeli sík vidéken legelésznek, majd az esős évszak végeztével elindulnak felfelé a hegyre, ahol később is találnak elég ennivalót. Ilyen vonuló csordával mi is többször találkoztunk, miközben a Salalah közelében fekvő egyik legszebb természeti látnivaló, a Wadi Darbat vízesés felé haladtunk. Bár a környéken tucatnyi vízesés található, ezek többsége elsősorban a monszunidőszakban, vagyis júniustól szeptemberig van tele vízzel. A Wadi Darbat ugyanakkor még a téli időszakban is látványos, ahogy azt mi is tapasztaltuk.

Vízesés Wadi Darbatban

Fotó: Szántó Zoltán

Színek, formák és illatok

Ha ismeretlen országban jár az ember, a helyi piac felkeresése kötelező feladat. Nincs ez máshogy Salalah-ban sem. Nem mindegy viszont, melyik piac felé vesszük az irányt! Vannak külön a turistáknak szánt piacok, ahol millióféle tömjént, parfümöket, textilárut és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Ha piacot keresünk, biztos, hogy először egy ilyen modern és patyolattiszta helyre fognak elvinni.

Válogatják a tömjént

Fotó: Szántó Zoltán

Ha azonban arra is kíváncsiak vagyunk, hová járnak, mit vásárolnak a helybeliek, mindenképpen a Central Marketet keressük fel. Akad itt húsos részleg, ahol külön pavilonban aprítják és árulják – hűtés nélkül – a marha- és a tevehúst, aztán ott van mellette a halpiac, ahol viszont jéggel telt kádakban kínálják magukat az Arab-tenger különleges kinézetű teremtményei. Kicsit odébb mézzel és különféle olajokkal teli üvegek sorakoznak. Az egyik eladó azt magyarázza, hogy az olívaolajjal kevert savanyított tevetej csodás erőt ad annak, aki megissza. Mi mégis úgy döntünk, hogy ellenállunk a csábításnak...

A halpiacon

Fotó: Szántó Zoltán

A legnagyobb csarnokban aztán tényleg leesik az állunk: a standokon hegyekben áll a görögdinnye, katonás rendben sorakozik a paradicsom, a padlizsán és a tökfélék, hagyma, salátafélék, zöldfűszerek sorjáznak az árusok előtt. Odébb papaját, mangót, kókuszdiót kínálnak, ládákban különféle méretű, aranyszínű datolyából lehet válogatni. Mintha a földi paradicsomban járnánk! Egy kiadós piaci séta után a helyi ízeket is megkóstolhatjuk valamelyik szomszédos kifőzdében, a pikáns tenger gyümölcsei leves kifejezetten finom volt, de jól nézett ki a szomszédban a hatalmas adagban kimért sült tészta is.

 

Évezredes gazdagság

Ha valaki a tengerparti pihenés és a természeti látnivalók mellett a helyi történelem és kultúra iránt is érdeklődik, akkor ne hagyja ki a Salalah város szélén fekvő Al-Baleed Régészeti Parkot és a területén található Tömjén Földje Múzeumot. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő park a csupán néhány évtizede feltárt Zafar nevű romváros – innen kapta a mai nevét az egész térség, Dhofar – területén található. Itt már a rómaiak idején is volt egy komolyabb település, de igazán gazdaggá a középkorban vált Zafar, amikor a környéken őshonos tömjénfákból kinyert gyantás anyagot, a tömjént hajókkal, illetve tevekaravánokkal szállították messze földre.

A XX. század közepéig éltek struccok az Arab-félszigeten

Fotó: Szántó Zoltán

A 16–17. században a portugál, török majd mameluk hódítások hatására a város hanyatlani kezdett, és olyannyira elfelejtődött, hogy csak 1992-ben fedezték fel a romjait. Miközben az egykori falmaradványok között járkálunk, eredeti élőhelyükön láthatjuk a kincset érő tömjénfákat, a múzeumban pedig azt is elmagyarázzák nekünk, hogyan nyerik ki, osztályozzák és mi mindenre használják a kincset érő kristályos anyagot. A színvonalas módon kialakított, interaktív gyűjteményben egyébként akár egy bő fél napot is eltölthetünk, miközben megismerhetjük a térség történelmét, a hagyományos halászati technikákat és hajóépítési eljárásokat is. Látható itt olyan hajónak a modellje is, amilyet Krisztus előtt háromezer évvel építettek.

 

Naplemente a legszebb partokon

Nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának, Salalah környékén tényleg mesébe illő, aprószemű, fehér homokos partokat találunk. Ezeken a fövenyeken órákig lehet sétálgatni és fürödni, úszásban viszont ne nagyon gondolkodjunk, mivel a jókora hullámok miatt ez veszélyes mulatság. A szállodákból indítanak fakultatív kirándulást egyébként a Salalah-tól északra fekvő el Fazzayah beachre, ami tényleg olyan, mint a mesében. Szerpentines úton, tömjénfák között jutunk le a partra, ahol a hófehér homok mellett látványos sziklaképződményekben is gyönyörködhetünk.

Salalahtól északra egymást érik a szebbnél-szebb partszakaszok, akadnak homokos és köves, sziklás részek is

Fotó: Szántó Zoltán

Delfinles a tengeren

A Salalah környéki vizekben gazdag a halállomány, még a Hawana üdülőtelep közepén elterülő mesterséges öbölben is egymás után ugranak ki a vízből a különféle kopoltyúsok. A bőséges ételforrás idevonzza a delfineket, amelyeket egy másfél órás hajókirándulás során közelebbről is megtekinthetünk. A motorcsónak valósággal hasítja a vizet, és alig fél óra alatt elérjük azt a partszakaszt, ahol egyszerre akár több tucatnyi delfin úszkál, játszik körülöttünk.

Akinek nem lenne elég a fürdőzésre a három szállodai szárny három különböző, de egyformán gyönyörű, fehér homokos tengerpartja, illetve a kristálytiszta vízzel feltöltött medencék sora, azok a szomszédos aquaparkba is átmehetnek, ahol különböző hosszúságú és meredekségű csúszdák várják a vendégeket a legkisebbektől az adrenalinfüggő felnőttekig.

Utasbarát menetrend, telepített idegenvezető

„December 12-étől jövő év május közepéig minden héten kedden közlekedik a Kartago Tours chartere Salalah-ba. Utasbarát menetrenddel és magyar nyelvű légiutas-kísérőkkel készülünk, Salalah-ban is magyar nyelvű telepített idegenvezetőnk várja az utasokat – közölte lapunkkal Bocsák Zsófia, a Kartago Tours cégvezetője.
Anyacégünk, a német DER Touristik csoport a régióban Csehországból és Romániából már több éve üzemeltet charterjáratokat Salalah-ba. Mindkét országban nagyon sikeres volt a bevezetés, ezért Magyarországról is el kellett indítani ezt az úti célt.

Omán nyitott, elfogadó, biztonságos hely, ahol modern infrastruktúrával, tiszta szállodákkal, vendégszerető személyzettel várják a turistákat. Tengerpartjaik Salalah környékén a legszebbek, fehér homok és kristálytiszta víz jellemzi őket. Mindehhez pedig olyan árcímke társul, aminek eddig csak a többszöröséért – és legalább egy átszállással, nem közvetlen járattal – lehetett csak eljutni hasonló adottságú, valódi »télből a nyárba« úti célokra. Salalah éppúgy ajánlható nászutas pároknak és nyugodtabb nyaralásra vágyóknak, mint kisgyerekes családoknak. Különösen, hogy Omán legnagyobb vízi vidámparkja is Salalah üdülőterületén található, és több csomagajánlatban ingyenesen szerepel a belépőjegy is oda" – hangsúlyozta a cégvezető.