Hamis útikönyveket is írnak már mesterséges intelligenciával

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 12:27

Érdemes résen lenni az útikönyvekkel, meglehet ugyanis, hogy egy robotszerző által összekalapált kötetet ajánlanak online áruházak. De ahogy az útikönyv tartalma, úgy a szerző, sőt az ajánlások sem valódiak.

Nem valós személy, hanem mesterséges intelligencia (MI)  "írja" az útikönyvek egy –  és növekvő –  részét. Mindez annak kapcsán derült ki, hogy egy ismert amerikai útikönyvíró, Amy Kolsky párizsi útját tervezve hasznos tanácsokra vadászott. Az Amazon internetes áruház választékában a jól ismert Fodor's és Lonely Planet kötetek mellett egy Mike Stevens által jegyzett, és France Travel Guide címmel kiadott útikönyvet talált – méghozzá több mint száz ötcsillagos ajánlással – ismerteti az esetet a The New York Times cikke. Némi utánjárás után kiderült, hogy ilyen nevű szerző nem létezik, a kötet tartalma innen-onnan összelopkodott mondatok gyűjteménye, az ajánlások hitelessége pedig megkérdőjelezhető.

Kis utánjárással tucatnyi "robotszerző" kilétére derített fényt Kolsky. Többek között egy Stuart Hartley nevű állítólagos útikönyvíróra is, akinek tucatnyi "művét" kínálta megvételre az Amazon. Ezekről aztán rendre kiderült, hogy sem valódi szerző, sem valódi tartalom nem áll mögöttük.

De vajon honnan tudja az egyszerű olvasó és utazó, hogy az MI által előállított és jórészt megbízhatatlan útikönyvet rendel vagy vesz meg?  A The New York Times nem volt rest és az online forgalomban levő Mike Steves-útikönyvek mindegyikét, azaz 35 (!) kötetet átfuttatott az originality.ai szoftveren. A mesterséges intelligencia kiszűrésére készített speciális oldal pedig azonnal kimutatta, hogy a könyvek 99 százaléka más, korábbi munkákból átvett mondatokat és fejezeteket tartalmaz, vagyis megbízhatósága finoman szólva is kétséges. Azt is kiderítették, hogy a szerző fotóját is a MI segítségével kreálták. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az ominózus párizsi könyvet kiválónak tartó, ötcsillagos online értékelések is egytől egyig hamisak.

A kereskedő cégek széttárják karjukat, mondván, nem az ő feladatuk a tartalom ellenőrzése, hanem a kiadóké. Igen ám, de a több mint gyanús útikönyveket nem nagy kiadók jelentetik meg, hanem magánkiadásban kerülnek forgalomba. Ezért nagyon indokolt az óvatosság – szerencsére, egyelőre csak az angol nyelven megjelent művekkel.