Kétszer annyian taxiznak, mint ubereznek Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. június 03. 15:45

Több mint kétszer annyian taxiztak az elmúlt egy évben Budapesten, mint ahányan az Uber szolgáltatását igénybe vették – derül ki egy friss kutatásból. A döntő többség egyetért azzal, hogy az azonos tevékenységet végző vállalkozások azonos feltételek mellett működjenek Magyarországon.


Készülj Fel!

A budapesti lakosság 77 százaléka utazott valamelyik taxitársasággal az elmúlt egy évben, miközben az Uber szolgáltatásait csak a megkérdezettek 37 százaléka vette igénybe – állapította meg az a reprezentatív felmérés, amelyet a Trend International piackutató társaság végzett a Főtaxi Zrt. megbízásából. Figyelemre méltó eredmény emellett, hogy a válaszadóknak mindössze 2 százaléka utazott kizárólag az Uberrel, a többiek taxit is igénybe vettek az elmúlt 12 hónapban.

A budapestiek döntő többsége elítéli az Uber üzletpolitikáját is: a válaszadók 92 százaléka egyetért azzal, hogy az azonos tevékenységet végző vállalkozások azonos feltételek mellett működjenek, és 89 százalék elvárja a kellő képzettséget és gyakorlatot egy taxiszolgáltatást végző vállalattól. Ugyanakkor a válaszadók 87 százaléka nem támogatja, hogy a Magyarországon működő külföldi cégeknek ne kelljen adót fizetniük, miközben a magyar cégeknek ez kötelességük.

 

A budapestiek valamivel több mint fele hallott róla, hogy az Ubernek nincs Magyarországon bejegyzett székhelye, és így adót sem fizet a magyar államnak: többségük – 79 százalékuk –nem is ért ezzel egyet. Kevésbé ismert tény, hogy az Uber-sofőrök nem rendelkeznek külön utasbiztosítással az utasokra, a budapesti lakosok negyede tudott csak erről. Ezt szintén 79 százalékuk ítéli el.

Figyelemre méltó emellett, hogy a budapesti lakosok 79 százaléka nem tudja, hogy hová fordulhatna segítségért, ha valamilyen problémát észlelne egy uberes utazás során, és az Uberrel utazóknak is mindössze 36 százaléka van tisztában azzal, hogy hol élhet panasszal esetleges probléma esetén. A megkérdezettek többsége tudott arról, hogy a taxikat rendszeresen ellenőrzik, és szinte mindannyian egyet is értettek ezzel.

A felmérés eredménye szerint a demonstráló taxisok támogatottsága meglehetősen alacsony: a budapesti lakosok mindössze 10 százaléka ért egyet a tiltakozó taxisokkal, 45 százalék a demonstrációtól  elhatárolódó piaci szereplők véleményét osztja, további 45 százalék pedig egyik féllel sem tud egyetérteni.

Azt, hogy milyen véleménnyel vannak a tiltakozókról, és hogy a taxisblokád nem feltétlenül volt a legjobb megoldás, jól tükrözi az az eredmény, hogy a válaszadók 91 százaléka nem szívesen ülne be olyan taxis mellé, akiről tudja, hogy részt vett a tüntetésen.