Kettős szülinapot ünnepel a debreceni Zsuzsi Vasút

Forrás: turizmus.com

 2023. július 17. 11:00

Idén kettős születésnapot ünnepel Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja.

Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútjának a gőzmozdonya idén ünnepli 100. születésnapját, a Zsuzsi Erdei Vasút pedig már 141 éves.

1882. július 16-án nyitották meg a vasút első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között, azóta minden évben július 16-a a Zsuzsi Erdei Vasút születésnapja – írta meg a civishir.hu.

A gőzmozdony kerek évfordulójának ünneplése már május 1-jén kezdetét vette, és azóta szinte minden hétvégén jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző programok várták az utasokat a Zsuzsi végállomásánál, Hármashegyalján. Július 16-án ennek az ünnepségsorozatnak a megkoronázásaként két helyszínen zajló, egész napos család- és gyermekközpontú programokkal várták az érdeklődőket, akik betekintést nyerhettek a Zsuzsi Erdei Vasút elmúlt 141 évébe, felfedezhették a Zsuzsi útvonalát szegélyező Erdőspuszták természeti és kulturális értékeit.

Kettős születésnapot ünnepel idén a kisvasút

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút/Facebook

A Zsuzsi Erdei Vasút 394,023-as pályaszámú, 106-os szerkezetszámú, szertartályos, széntüzelésű gőzmozdonya, a Zsuzsi gőzös 2006. december 20. óta található Debrecenben. Ezt megelőzően 1965 óta nem dolgozott gőzmozdony a kisvasúton.

A mozdony 1923-ban készült, 4859-es kazánszámmal a Budapesti Magyar Királyi Állami Gépgyárban. Mezőhegyes iparvasútján kezdte szolgálatát 1924-ben, de igen sok helyen, főleg iparvasutakon fordult meg élete során, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került, és a nagycenki múzeumvasúton állt nosztalgiaüzembe a ’70-es évek legelején. 2005-ben a Nyír-D-Tech Kft. újíttatta fel, majd a MÁV Nyírvidéki Kisvasútján terveztek vele nosztalgiaüzemet, de a próbákon és néhány meneten kívül sajnos nem alakultak kedvezően a dolgok, így onnan mennie kellett.

2006 decemberében érkezett Debrecenbe, azóta itt teljesített szolgálatot ünnepekkor és rendezvények alkalmával, esetleg külön megrendelés alapján. A jármű tulajdonosa továbbra is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM), a ZSEV az üzemeltetés jogait vásárolta meg a felújítást végző cégtől és kötött bérleti szerződést a múzeummal. A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték a mai Magyarország egyik legkisebb és keskeny nyomközön legöregebb működő gőzmozdonyát.