Kezdődik a Szeged-Szabadka-vasútvonal felújítása

Forrás: MTI

 2021. október 18. 16:40

A fejlesztés indulását a vajdasági Horgoson jelentette be Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök.

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét.

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el. Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon - részletezte a szerb államfő.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szimbolikusan összekapcsolja a két országot összekötő sínpárt

Fotó: Facebook / Aleksandar Vucic / Ótos András

Hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád-Budapest vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető.

"Ez a vasút erősíti a gazdasági, a kulturális és a személyes, baráti kapcsolatokat a két nép között" - húzta alá, majd hozzátette: mi is lehetne szebb annál, mint hogy békében éljen a két nép egymás mellett, és olyan kapcsolatai legyenek, mint soha korábban.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.

A Szeged és Szabadka közötti vasútvonal eredetileg a Nagyvárad és Eszék közötti vonal részét képezte, amelyet 1869-ben adtak át a forgalomnak.

Szeged és Szabadka között  2015. vége óta szünetel a forgalom. A sínpár állapota a Wikipedia bejegyzése szerint a magyar oldalon 60 kilométer per órás sebességű haladást tesz lehetővé, a szerb oldalon viszont rögtön a határ utáni szakaszon 15 km/órás korlátozás van érvényben,  mivel az első világháború óta nem újították fel a síneket.