Kihívások előtt a légi közlekedés

Forrás: AIRportal.hu

 2018. november 13. 13:47

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint 160 millió utas ragadhat a földön, mert a kapacitáshiány miatt nem indulhat el a gépük.

A légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezet madridi konferenciáján Brian Pierce vezető elemző azt mondta, az előrejelzések azt mutatják, hogy Európában emelkedik 20 éves távon a legkisebb, 2 százalékos arányban az utasok száma éves szinten, ennek oka többek között az elöregedett társadalom. Ugyanakkor Európa már ennek a forgalom-bővülésnek sem tud majd megfelelni, ha semmit nem tesznek. Ebben az esetben 160 millió utas ragadhat a földön, mert nem lesz elég kapacitás rá. Felhívta a figyelmet, hogy a nyári menetrendi időszakban a járatok 40 százaléka késéssel közlekedett. Ehhez csatlakozva Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója azt mondta, a 2019-es nyári időszakban jobb biztosan nem lesz a helyzet, de abban nem biztos, hogy az ideinél rosszabb lesz.

2019-ben valószínűleg nem fog javulni a helyzet

Fotó: freepik.com

Mivel a kapacitások kiépítése hosszadalmas, arra kérték a kormányokat, hogy dolgozzák ki a saját nemzeti légiközlekedési stratégiájukat, amely segíthet a légtér hatékonyabb használatában. Az IATA azonban hosszútávon továbbra is a Single European Sky bevezetését támogatja.

Az AIRportal kérdésére válaszolva de Juniac leszögezte: ha el akarják szállítani az 1,9 milliárd utast, akkor ki kell építeni a repülőtéri kapacitásokat, hatékonyabban kell kiosztani a meglévő slotokat, újakat kell létrehozni, és át kell alakítani az európai légiforgalmi irányítást. Sokkal hatékonyabban kell a dolgozókat beosztani, és a nemzeteknek ki kell dolgozniuk saját légiközlekedési stratégiájukat.