Elég volt a légi irányítók sztrájkjaiból!

Forrás: turizmus.com

 2018. július 30. 19:42

A MUISZ üdvözli és támogatja a légi irányítók sztrájkjai miatt kezdeményezett európai petíciót.

Korábban történt

A legnagyobb Európai Uniós turisztikai szövetségek támogatják az A4E (Légitársaságok Európáért - európai légitársaságok szövetsége) erőfeszítéseit, annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen az ATC (légiforgalmi irányítói) sztrájkok okozta károkat.

2018 első hat hónapjában 29 sztrájk okozott késéseket és járattörléseket, mely utasok millióit érintette – az Európai Turisztikai Magánszektor Hálózata (NET) aggodalmának adott hangot – 2004 óta a légitársaságok és az utasok 423 napon át viselték a sztrájkok következményeit, a sztrájkok 70%-ban Franciaországban szerveződtek 2018 első felében az Európai Uniós utazók 29 alkalommal szenvedték el a sztrájkok következményeit – ebből 22 alkalommal Franciaországban – mely az utazók milliói számára késéseket és járattörléseket eredményezett –fogalmaz a MUISZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A NET bejelentette: csatlakozik az A4E törekvéséhez, hogy a sztrájkok káros hatását mérsékelni lehessen az utazások alkalmával szerte Európában. Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke (európai utazási irodák szövetségeinek szervezete, a NET tagja), nyilatkozatában elmondta: „Aggodalmunkat fejezzük ki az ATC-sztrájkok számának növekedése miatt, mely komoly kellemetlenséget okoz az utasoknak. A legforgalmasabb turistaszezon kellős közepén a sztrájkok a nyaralók millióinak okoznak jelentős késéseket, nagyon sok kisgyermekes családot is idesorolva.” A HOTREC elnöke Susanne Kraus-Winkler, hozzáfűzte: Az ATC-sztrájkok okozta utazási bosszúságok minden más utazással összefüggő turisztikai szolgáltatásra is hatással vannak! Késések vagy járattörlések a szálláshelyek, az egyéb csatlakozó járatok, vagy például az egyes látnivalók megnézésében is kiesést jelentenek. Kijelentjük, hogy az utasok a nyaralásuk kárára szenvedik el a sztrájkok közvetett hatását.”

Az ATC-sztrájkok okozta utazási bosszúságok minden más utazással összefüggő turisztikai szolgáltatásra is hatással vannak

Fotó: pixabay

ATC-sztrájkok komoly költséget jelentenek a turizmusnak, az európai gazdaságnak és a környezetnek is:

1. az utazók utazási és egyéb szolgáltatási csatornája jelentősen sérül;

2. magasabb CO2-kibocsájtást eredményez a sztrájk miatti hosszabb repülő utakból eredő üzemanyag fogyasztás;

3. a legnépszerűbb nyaralási úti céloknál a járattörlések nagyon érzékenyen érintik a kis- és középvállalkozásokat;

4. a légitársaságok az utasoknak kártérítést fizetnek a késésekért és új járat foglalására kényszerülnek, ami az utasok útitervét és a légitársaságok menetrendjeit is felborítja. A légitáraságok pedig költségeiket nem tudják érvényesíteni az üzemeltetést végzőknél, akik e károk okozói;

5. az utazásszervezőknek alternatív utazási szolgáltatásokat és esetleg kompenzációt kell felajánlani az utasoknak, mivel a szerződésben rögzítetteket nem tudták teljesíteni, ami a főszezonban komoly nehézségeket okoz;

6. egy friss tanulmány szerint a légi sztrájkok az EU gazdaságának 13,4 milliárd euro kárt okoztak 2010 óta.

„A 2018-as esztendő – ATC-sztrájkokat illetően – a legrosszabb évnek néz ki Európában. A NET-tel és tagjaival valamint az európai turisztikai iparággal együtt közösen hívjuk fel a hatóságok figyelmét egy azonnali beavatkozás szükségességére annak érdekében, hogy a folyamat visszafordítható legyen.” – mondta Thomas Reynaert, az A4E ügyvezetője. Az A4E javaslatai között szerepel, hogy a sztrájkba lépő alkalmazottak 72 órával a sztrájk előtt kötelezően bejelentsék a sztrájkot, a sztrájk ne érintse a légtéren való áthaladást, és Európa fordítson többet a folyamatosan növekvő légi forgalom irányításának és biztonságának technológiai hátterére. Hiszen technológiai, humánerőforrás- és szervezési fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy Európa légi közlekedésének menedzselése a soha nem tapasztalt légi forgalom növekedése mellett fenntartható maradjon. Az utasok is csatlakozhatnak az A4E „Free Movement Call for Action” kampányhoz az online petíció aláírásával (www.keepeuropesskiesopen.com). A petíciót 2018 végén nyújtják be az illetékes brüsszeli hatóságokhoz és az európai fővárosokhoz.

 

A NET-ről

NET (Network for the European Private Sector in Tourism)  európai turisztikai magánszektor hálózat, az európai turisztikai szövetségek csoportja. Tagjai között több szövetség is megtalálható, pld. a cruisereket képviselők, az utazásszervezőket és -közvetítőket képviselők (ECTAA), a kempingeket, resortokat és apartmanokat képviselők (EFCO&HPA), az európai beutaztatókat képviselők (ETOA), a falusi turizmust képviselők (EUROGITES), szállodákat, éttermeket képviselők (HOTREC), élményparkokat és attrakciókat képviselők (IAAPA), buszosokat és taxisokat képviselők (IRU).  A NET célja, hogy a turisztikai ágazatban közös célokat érjen el és együttműködjön politikusokkal és más partnerekkel ezek eléréséhez.