A levegőben tarol a „középosztály”, az utolsó vonakodó légitársaság is beállt a sorba

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2024. február 17. 16:47

Az utazók körében egyre népszerűbb a Premium Economy osztály. Főleg hosszú távú repülések esetén éri meg többet fizetni – és többet kapni – az ilyen repülőjegyekért. A légitársaságok is errefelé veszik az irányt.

Idén az utolsó vonakodó is beállt a sorba. A hagyományos légitársaságok közül – talán az utolsóként – a Lufthansa is kínálja már az emelt szintű turistaosztályt hosszú távú járatain, az előkelően hangzó Allegris néven.Az utazóközönség által Premium Economy néven ismert szolgáltatás az elmúlt években valóságos diadalutat járt be – nem véletlenül.A repülőgépeken a business- és a turistaosztály közé illesztett új jegy- és komfortkategória előnyei közül a nagyobb ülés és a tágasabb széksortávolság a legismertebb – és talán legfontosabb is. A nagy távolságokra utazóknak ugyanis mind inkább gondot okoz, a turistaosztályokra jellemző egyre zsugorodó „élettér”.

A transzatlanti és távol-keleti úti célokra tartók ezért ha nem is szívesen, de egyre inkább megfizetik a Premium Economy osztályra szóló  magasabb jegyárakat. Ez jellemzően a két alaposztály közötti helyezkedik el, vagyis a turistaosztályra szóló jegy áránál jelentősen magasabb, de a businessjegy árának a fele.

Az elmúlt években éles verseny bontakozott ki a prémium utasokért

Fotó: 123rf.com

A harmadik osztályt az ausztrál Qantas vezette be még  a múlt század hetvenes éveiben – nem  véletlenül, hiszen a 20 óránál is hosszabb utak esetében minden centiméternyi „tágasság” sokat számít.

A Qantast az amerikai légitársaságok – TWA és Pan Am – majd a British Airways követték, főként a Jumbókon, azaz a Boeing 747-es gépeken. Ennek jegyében a székezést az addigi 3-4-3 elosztásról 2-2-2-re módosították, és emeltek a szolgáltatási színvonalon is.

Ma már szinte minden nagy, hagyományos légitársaság kínál Business Economy jegyet – ám közel  sem azonos feltételek mellett. A széksorok közi távolság és a székek mérete minden esetben nagyobb, min a turistaosztályé, de például az étkezésben már nagy különbségek vannak. Van ahol a „középosztályon” ugyanazt és ugyanúgy szolgálnak fel, mint a turistaosztályon (ilyen például az Air France és a KLM) míg másutt kicsit „felturbózott”, de nem business class menüt kapnak az utasok.

A felső osztályon megszokott úti piperecsomag sem jár ezen az osztályon, csak egy szolidabb tartalmú és kivitelű pakett, benne fogkrém és kefe, zokni és alvómaszk. (Az  új osztály szolgáltatási kísérleteire jó példa az Air France, amelynek transzatlanti járatain a kezdetben nem voltak dönthetőek az ülések a Premier Voyager osztályon. Ezt  a tévedést azonban hamar felismerték és „átszékezték” az osztályt.)

Az utasok a magasabb jegyárért érthetően magasabb szolgáltatást várnak el. Ezért az ilyen jegy vásárlása esetén díjmentes reptéri fast-track szolgáltatást is mellékelnek, ám az ingyenes business váró használatát érthető okból már nem.A fedélzeten nagyobb monitort, welcome drinket, és a székbe épített USB-csatlakozót kínálnak a légitársaságok, amelyek főleg a szélestörzsű gépeken alakították ki a Premium Economy osztályt. Az Emirates például az A380-as óriásgépeket alakítja át folyamatosan 2022 óta.

Ezzel egy időben a légitársaságok korszerűsítik a businessosztályokat is. A korábban jellemző egyterű osztály helyett egyre inkább kis kabinok veszik át a szerepet és teret, és lassan-lassan eltűnik a 1st Class, azaz az első osztály is.

Erre kényszeríti őket a prémium utasokért kibontakozott éles verseny is. Az elmúlt két év turisztikai cunamija jótékonyan hatott a légitársaságok profitjára is, így a fejlesztéseknek anyagi gátja nem lehet. A változó utazási szokásokhoz pedig időben kell alkalmazkodni minden cégnek.