Lezárja a kisebb határátkelőket Szerbia

Forrás: MTI

 2020. március 11. 14:00

Betiltják a zárt térbe szervezett, száz résztvevőt meghaladó rendezvényeket, valamint lezárják a kisebb határátkelőket – erről döntött Szerbiában a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán.

Aleksandar Vucic elnök a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében pedig az eddigi intézkedések mellett további lépésekre van szükség.

Szerbia arra kéri a külföldön dolgozó vendégmunkásokat, hogy az idén ne látogassanak haza húsvétkor

Fotó: 123rf.com

A szerb kormány keddi döntése értelmében Szerbia lezárta a határait a járvány gócpontjaiból érkezők előtt. Kedden például több, Olaszországból érkező utast nem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, és helyszíni jelentések szerint a szerb–horvát határról eddig több mint 50, míg a szerb–magyar határról körülbelül 15 utazót fordítottak vissza.

A válságstáb szerdai ülését követően a köztársasági elnök közölte: a következő időszakban a sportrendezvényeket nézők nélkül szervezik meg, betiltják a zárt térbe szervezendő tömeges rendezvényeket, valamint lezárnak néhány kisebb határátkelőt, hogy átláthatóbbá váljon, kik lépnek be az országba.

Csütörtök reggeltől nem üzemel a Bácsalmás-Bajmok, a Bácsszentgyörgy-Hadikfalva, a Tiszasziget-Gyála, az Ásotthalom-Királyhalom, a Kübekháza-Rábé és a Röszke-Horgos közút határátkelő.

Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és Tompa közúti, Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen.

Az államfő és a kormány azt kérte, hogy sem a katolikus, sem az ortodox húsvéti ünnepekre ne jöjjenek haza Szerbiába azok, akik ezt megtehetik, főleg, ha olyan országból érkeznének, ahol jelentős számú fertőzöttet vettek már nyilvántartásba.

Az iskolákat egyelőre nem zárták be, de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik.

A válságstáb közölte: a legfontosabb a megelőzés, ezért felelősségteljes hozzáállásra és az alapvető higiéniai szabályok betartására van szükség.