Merénylet Tunéziában

Forrás: MTI/Index

 2015. március 18. 22:28

A nemzetközi turizmust is megrázta, hogy Tunéziára a nyugodt évek és sok-sok intenzív turisztikai erőfeszítés után gyásznap virradt március 18-án, amikor – ahogy arról minden sajtóorgánum hírt adott - legkevesebb 22 ember, köztük tizenhét turista meghalt.

A hírek beszámoltak róla, hogy két fegyveres katonai ruhában megtámadott egy múzeumot Tunézia fővárosában a Parlament közvetlen közelében. Az áldozatok között lengyelek, spanyolok, németek, olaszok és tunéziaiak vannak, 22 turista és két tunéziai megsebesült a támadásban.

A francia RFI szerint a támadók eredetileg a Parlamentet célozhatták meg, autóval hajtottak az épületbe, tüzet nyitottak, de utána bevették magukat a közvetlenül mellette álló Bardo Múzeumba. A múzeum egyik dolgozója azt mondta a Reutersnek, hogy a két támadó tüzet nyitott a buszokról leszálló turistákra, mielőtt bemenekültek a múzeumba.

Fotó: Index/Anadolu Agency

A belügyminisztérium szerint közel száz turista volt a múzeumban a támadás idején, de többségüket ki tudták menekíteni, másokat viszont túszul ejtettek. A Twitteren több olyan kép is volt, amik állítólag a múzeumban készültek, és elég sok ember látható rajtuk – írta az Index.

A Bardo Múzeum a tunéziai főváros egyik legfontosabb turisztikai látványossága, a világ egyik legnagyobb római kori mozaikgyűjteményének ad helyet.

A Mosaique FM először azt jelentette, hogy a parlamentet is fegyveres támadás érte, habár más források azt feltételezték, hogy a múzeumból hallatszó lövéseket lehetett ott hallani.

A képviselők éppen terrorellenes törvényekről tárgyaltak a támadás idején. Egy parlamenti képviselő az AFP hírügynökségnek azt mondta, a parlamenti munkát felfüggesztették a lövések után, és kiürítették az épületet. Helikopterek köröztek a múzeum fölött, harckocsik is érkeztek az épülethez.

„ A legkeményebben elítélem ezt a terrortámadást" – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök, François Hollande francia elnök pedig együttérzéséről biztosította a tunéziai elnököt.

Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek.