Mérsékelt jövedelmezőség a légitársaságoknál

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 22. 10:40

A IATA adatai szerint 2018 második negyedévében érződött ugyan a nyári kereslet az utasforgalomban, de az olajárak tovább emelkednek.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség pénzügyi monitorja szerint a mérsékelt profitabilitás ellenére általánosságban nőtt a cash flow az ágazatban. Az idén ráadásul először nőtt a légitársaságok részvényeinek árfolyama, és még a globális részvényindexek emelkedését is meghaladta. A növekedés elsősorban Észak-Amerikára volt jellemző, de szerény többletet lehetett kimutatni Európában, valamint az ázsiai és Csendes-óceáni térségben is.

Az olajárak júliusban valamelyest mérséklődtek, de az emelkedő tendencia továbbra is fennmaradt. Az üzemanyagárak hordónként 90 dollár alá estek ebben a hónapban, de még így is csaknem 40 százalékkal magasabb az ár, mint egy évvel ezelőtt.

A prémium osztályok utasai ellensúlyozzák a költségnövekedést

Fotó: turizmus.com

A növekvő költségek dacára vannak jelek arra, hogy az utasok fizetőképessége kiegyensúlyozza a veszteségeket. A prémium osztályok kevésbé árérzékeny utasai rugalmasabbaknak bizonyultak, mint az economy osztályoké, annak ellenére, hogy májusban némi visszaesést tapasztaltak.

A nyári szezonban az utaskereslet érezhető lendületet hozott, bár az áruforgalmazás némi mérséklődés jeleit mutatta – áll a IATA összefoglalójában.

Kapcsolódó cikkek

Ryanair-Air Malta partnerség

2018. augusztus 21.