Mínuszban zárta a tavalyi évet az airBaltic is

Forrás: turizmus.com

 2021. április 22. 10:18

A legtöbb légitársasághoz hasonlóan veszteséggel zárta 2020-at a Baltikum első számú fuvarozója.

A covid-19 járvány okozta forgalomcsökkenés miatt az airBaltic csoport 143 millió eurós bevétellel zárta a 2020-as évet. Ez 72%-kal alacsonyabb összeg, mint az előző évben. Az airBaltic csoport nettó eredménye negatívba fordult, összesen mínusz 265 millió euró lett. A szigorú utazási korlátozások ellenére 1,34 millió utast szállított a légitársaság - tájékoztatott a légitársaság magyarországi képviseletét ellátó Tensi Aviation.

Az utazási igények növekedésére számít a légitársaság vezére

Fotó: airBaltic

Martin Gauss, az airBaltic vezérigazgatója így kommentálta az eredményt: „Drámai változást éltünk meg a 2020-as évben,  de az airBaltic jövőképe továbbra is ugyanaz - a Baltikum első számú fuvarozója lenni, és a legjobb csatlakozást biztosítani a régióban.

Tavaly a válság miatt jelentősen csökkentettük költségeinket és módosítottuk az ún. Destination 2025 CLEAN üzleti tervünket is. Ennek része volt az a döntés is, hogy véglegesen kivonjuk a forgalomból a Bombardier Q400 és Boeing 737 repülőgépeket, és – a tervezettnél 2 évvel korábban – kizárólag  Airbus A220-300 repülőgép típussal üzemelünk.

Az utazási igények növekedését várjuk, amely már most is pozitív jeleket mutat. Számos forgatókönyvet dolgoztunk ki a fokozatos helyreállításához, összhangban az iparági előrejelzésekkel. Amennyiben szükséges, további kiigazításokat hajthatunk végre. 2021-ben további hét Airbus A220-300 repülőgépet várunk a flottánkba."

Tavaly a légitársaság összesen 76 útvonalon üzemelt Rigából, Tallinnból és Vilniusból, biztosítva a régió számára a nélkülözhetetlen összeköttetést és a cargo forgalmat.