Nőtt az Air France-KLM vesztesége 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2020. február 20. 13:31

A növekvő árbevétel ellenére 30 százalékkal csökkent az Air France-KLM csoport adózott eredménye tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az ok a magasabb kerozinár és az éleződő versenyhelyzet.

Légitársasági bontás szerint az Air France 280 millió eurós üzemi eredménnyel zárt, ami 12,8 százalékkal alacsonyabb, mint 2018-ban. A KLM 21,8 százalékkal rosszabb üzemi eredményről adott számot, a holland királyi légitársaság azonban még így is 853 millió eurós nyereséggel zárt.

A koronavírus miatti közlekedési korlátozások elsősorban az ázsiai piacokat érintik, és emiatt az első negyedévben az egységbevételek csökkenésére számítanak.

A február-áprilisi időszakban mintegy 150-200 millió eurós kárral számol a francia-holland társaság.

A növekvő árbevétel nem tudta ellensúlyozni a veszteséget

Fotó: Pixabay

A cég honlapján csütörtökön közzétett eredménykimutatás szerint az Air France, a KLM és a diszkont Transavia 2,7 százalékkal 104 millióra növelte éves utasforgalmát, ennek is köszönhetően az árbevétel 3,7 százalékkal 27,1 milliárd euróra javult – közölte az MTI.

Az üzemi eredmény ugyanakkor 18 százalékkal 1,1 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 33 százalékkal 270 millió euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság közlése szerint ennek hátterében elsősorban a magasabb kerozinár, illetve a kiéleződő versenyhelyzet húzódik meg.