Profitfigyelmeztetést adott ki a Ryanair

Forrás: MTI

 2019. január 19. 15:06

Európa legnagyobb diszkont légitársasága a korábban jelzettnél alacsonyabb adózott nyereséget vár a március 31-ével záruló pénzügyi év végére.

A légitársaság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a korábbi 1,1-1,2 milliárd euróról 1-1,1 milliárd euróra csökkentette profitvárakozását. Ennek oka, hogy a téli menetrendi időszakban az előzetesen vártnál nagyobb mértékben, 7 százalékkal csökkent az átlagos jegyár és az európai piacon túlkapacitás alakult ki. Ezt a két hatást pedig nem tudja ellensúlyozni a vártnál erősebb utasforgalom és az egységköltségek alacsonyabb szintje. Három hónapon belül ez a vállalat második profitfigyelmeztetése. A Ryanair legutóbb októberben csökkentette az előrejelzést, korábban még 1,25-1,35 milliárd eurós adózott eredményre számított.

Az alacsony jegyár jó az utasoknak, de több légitársaságot a csőd közelébe sodor

Fotó: pixabay.com

Michael O'Leary vezérigazgató szerint az alacsonyabb jegyárak elsősorban versenytársaikat, az izlandi WOW Airt, a brit Flybe-t és a német Germaniát fogják az eddiginél is nehezebb helyzetbe sodorni. Az alacsonyabb jegyárak hosszútávon a Ryanairnek és az utasoknak kedveznek. A társaság 75 százalékos tulajdonában álló Laudamotion légitársaság várható év végi eredményein nem változtattak.