Az eddiginél olcsóbb műhó mentheti meg a síterepeket

Forrás: turizmus.com

 2024. január 22. 15:59

Az eddiginél kevésbé költséges hóelőállító technológia tesztelését indítja el a spanyol La Molina síközpont.

A Pireneusok hegyeiben található La Molina Spanyolország legrégebbi síközpontja. A globális felmelegedéssel párhuzamosan azonban az üdülőhely, ahogy sok más síterep is szerte a világon, egyre inkább a műhóra szorul.

Ennek azonban ára van: az előállítás mindenhol víz- és energiaigényes, Spanyolország ráadásul különösen hosszan tartó és súlyos aszállyal küzd. Ezért La Molina a következő három évben egy olyan új hógyártó technológiát tesztel, amely kevésbé erőforrás-igényesnek ígérkezik, és melegebb időben is lehet vele havat készíteni.

Egyre több síterep szorul műhóra szerte a világon

Fotó: 123rf.com

A technológiát a barcelonai Hólaboratóriumban fejlesztik, és lényege, hogy a hóágyúkba kerülő vízhez bizonyos ásványi anyagokat, földpátokat adnak. Ezzel a felhőkben zajló folyamatokat próbálják lemásolni.

A laboratóriumi tesztek során azt találták, hogy az eljárással nagyjából harminc százalékkal csökkennek az energiaköltségek, miközben egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékleten is elő lehet állítani a havat, mint a megszokott módszerekkel – írja a roadster.hu a CNN cikke alapján.