Tavasszal indul a gyerekek közlekedési tudáspróbája

Forrás: turizmus.com

 2020. november 24. 13:47

A gyerekek 12 éves kortól önállóan is kerékpározhatnak főúton, amihez fontos a megfelelő tudás is. Ezért az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda kezdeményezésére idén is eljutott minden Magyarországon élő 4. osztályos általános iskolai tanuló részére a Közlekedő kisokos munkafüzet.

A munkafüzet célja, hogy a diákok elsajátítsák a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés alapismereteit, melynek hatására a jövőben remélhetőleg csökkeni fog a közlekedési balesetek száma. A munkafüzet ismeretanyagához kapcsolódóan az eKréta rendszerben a 4–7. évfolyamok számára már elérhető egy gyakorló kérdéssor is, amely segíti a jövő évi közlekedési alapvizsgára történő felkészülést – fogalmaz közleményében az Aktív Magyarország.

Mint írják, a világon évente 1,3 millió ember hal meg az utakon, vagyis naponta 3.500 ember veszti életét közlekedési balesetekben, ezzel az 5–29 éves korosztályban ez az elsődleges, míg a teljes lakosságra vetítve a 9. halálozási ok. A közlekedés valóban veszélyes üzem, mégis sokan csak egy legyintéssel lépnek túl a baleseti híreken, gyakorlatilag elfogadva azt, hogy ennek így kell lennie. Ugyanakkor valóban normális az, hogy naponta ennyi ember nem tér haza a családjához? A válasz egyértelmű nem.

„Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy csökkentsük a balesetek számát Magyarországon. Bár az elmúlt évtizedekben sokat javult a helyzet, de nemzetközi összehasonlításban még mindig rosszul állunk. A Kerékpározás Évét szeretnénk felhasználni a közlekedési kultúránk emelésére, és a balesetek számának csökkentésére” – mondta az erről szóló sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

A Közlekedő kisokos oktatófüzet legfontosabb célja, hogy akár az iskolákban tanórákon, akár otthon a gyerekek minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról a biztonságosabb önálló közlekedés érdekében. A munkafüzet nyomtatott verziója eddig közel 380 ezer általános iskolás tanulóhoz jutott el, digitális változata pedig 2019 őszén készült el, melynek köszönhetően az oktatási anyagot ma már sokan tudják használni akár okostáblákon is a KRÉTA rendszerén keresztül.

A Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella elmondta, hogy a 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A diákok a Tudáspróbának március 1–12. között hetente egy alkalommal futhatnak neki, és a sikeresen teljesítő, legalább 80%-os eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak.

Amennyiben valakinek nem sikerül teljesíteni a Tudáspróbát március elején, az a tavaszi szünet után új lehetőséget kap a „pótvizsga-időszakban”, számukra április 19–30. között újra nyitva fog állni a felület. A két vizsgaidőszak között pedig ismét lehetőségük lesz a gyakorlófeladatok megoldására korlátlan próbálkozási lehetőséggel.

„A Tudáspróbához kapcsolódó gyakorlótesztek kitöltésére, valamint a hozzá kapcsolódó segédanyag lementésére már nemcsak az eKréta rendszerében, hanem egy publikus weboldalon keresztül is van lehetősége mindenkinek” – mutatta be az új felület Szabó Balázs, az eKRÉTA Informatikai Zrt. vezérigazgatója, amely a https://ekreta.hu/kozlekedesbiztonsagi_teszt/ címen érhető el. A vezérigazgató hozzátette, hogy az oldalnak köszönhetően minden gyerek számára biztosított a gyakorlás lehetősége akár tanórai keretek között, akár otthon.