Újabb baleset a világ egyik legveszélyesebb repülőterén

Forrás: BBC

 2019. április 15. 10:11

Három halálos áldozatot követelt szombaton egy baleset a világ egyik legveszélyesebb repülőterének tartott nepáli Lukla Airporton.

A magas hegyek között fekvő repülőtér, amely az Everest régió kapujának számít, rövid futópályával rendelkezik, így ott nagyon nehéz a fel- és leszállás. Szombaton egy repülőgép lesodródott a futópályáról és egy helikopternek ütközött – írta meg a BBC.

A pilóta és helikopter közelében álló két rendőr meghalt, három másik embert megsérült. Mindkét légi jármű turistákat és hegymászókat szállított az Everest különböző részeire.

A nepáli Lukla Airport

Fotó: Wikipedia / Reinhardt Kraas

A lap emlékeztet rá, hogy a 2 845 méteres magasságban fekvő Lukla Airporton rendszeresen a súlyos légi balesetek. 2008-ban 18 személy, köztük 12 német turista vesztette életét egy elhibázott leszállási manőver során. Alig két évvel ezelőtt két pilóta vesztette életét hasonló körülmények között.

A repülőtérről tudni kell, hogy az egyik kifutópálya végénél egy 700 méter mély szakadék kezdődik, ráadásul gyakori az erős szél és a felhősödés. Csak olyan pilóták szállhatnak le- és fel, akik már legalább 100 alkalommal tették ezt korábban rövid kifutópályás repülőtereken, ráadásul már legalább egy éve Nepálban dolgoznak.

A kereslet ugyanakkor óriási: a turistaforgalom bővülése miatt egyre keresettebbek a Himalája környéki repülőutak. Nepálban ugyanakkor nem túl jó a repülőbiztonsági helyzet, idén februárban hét fő halt meg egy helikopterbalesetben, az áldozatok között volt az ország kultúráért, turizmusért és polgári repülésért felelős minisztere, Rabindra Adhikari is.