Újraindulnak a vonatok Salzburg és Bajorország között

Forrás: MTI

 2015. október 07. 14:25

Három hét leállás után csütörtöktől részlegesen újra járnak a helyi vonatok Salzburg és Bajorország között, erről az osztrák vasúttársaság (ÖBB), a Meridian német vasúttársaság és a német rendőrség egyezett meg.

A Meridian már szerdán indít vonatokat Freilassingon át Salzburgba, azonban ezen a napon Ausztriából Németországba még csak utasok nélküli szerelvények haladnak. A tervek szerint csütörtöktől már az ÖBB egyes járatai is közlekedni fognak.

A megállapodás alapján a Németországból érkező vonatok legalább kétóránként közlekednek, összehangolva az ÖBB városi gyorsvasúti (S-Bahn) menetrendjével. A menekültek beutazásának megakadályozása miatt a Salzburgban felszálló utasokat ellenőrizni fogják, azonban az intézkedés részleteiről és a járatok további összehangolásáról az ÖBB szóvivőjének tájékoztatása szerint még folynak az egyeztetések.

A Meridian illetékese reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra megindul a menetrend szerinti vasútforgalom. A társaság közlése szerint a vonatkimaradások miatt a jegyeladásból származó bevételkiesésük már heti 100 ezer euróra rúg, és eddigi további 110 ezer eurós többletkiadást jelentett a pótlóbuszok indítása is.

A vasúti közlekedés szeptember 17-én állt le a Salzburg és München közötti vonalon, miután megbénult a forgalom a német határellenőrzés visszaállítása miatt. Az utazók iratainak ellenőrzése olyan sokáig tartott a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet.