Utazás a tudományban 2022 – konferencia a Budapesti Corvinus Egyetemen

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2022. március 04. 11:55

Február 25-én immár ötödik alkalommal rendezték meg az Utazás a tudományban elnevezésű konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont szervezésében. A konferencia ezúttal a Covid-19 pandémia közlekedésre és turizmusra gyakorolt hatásaira összpontosított.

A konferenciát Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a turizmus és mobilitáskutatások, valamint a Covid-19 világjárvány társadalmi-gazdasági szempontú elemzésének szükségességét, melyben a Corvinus Egyetem Marketing Intézete, valamint a Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont is kiemelet szerepet vállal.

Hangsúlyozta továbbá a konferencia sikerességét, mely immár az ötödik alkalommal került megrendezésre.  A tavalyi eseményhez hasonlóan a szakmai-tudományos eseményre idén is az online térben került sor, mely lehetőséget adott az esemény nemzetköziesedésére, angol nyelvű szekció indítására. A konferencia iránti érdeklődés is erősödik, a tavalyi és idei konferenciára is több mint 120 oktató-kutató kolléga és érdeklődő regisztrált – emelte ki Anthony Radev.

A konferencia fókuszában a pandémia közlekedésre és turizmusra gyakorolt hatása állt

Fotó: <a href='https://www.123rf.com/profile_kasto'>kasto</a>

A nyitóülés meghívott előadójaként köszönthették a résztvevők Könnyid Lászlót, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettesét, aki Közép-Európa légiközlekedésének visszaépülése a Covid-19 járványt követően című előadásában felvázolta a világjárvány előtti piaci környezetet, a 2020-2021-ben tapasztalt visszaépülést, kitérve a légi közlekedés fenntarthatóságára, a vasúti alternatívákra és a közlekedési modulok egymásra épülésére.

A prezentáció részletezte a Prága, Varsó és Budapest repülőtereinek infrastrukturális fejlesztéseit, ami éles piaci versenyt eredményezhet a közeljövőben Közép- és Kelet-Európában. A jövőbeli kilátások ismertetéséhez különös színezetet adott az aktuális nemzetközi helyzet.

A nyitóülést Nagy Gábor, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság (DG MOVE) főosztályvezető-helyettese zárta. A szakértő Rezilienciaépítés az Európai Unió mobilitási stratégiája tükrében című előadásában bemutatta az intézmény aktuális közlekedésfejlesztési irányait, mely a fenntartható, intelligens, ellenállóképes jövőkép mentén formálódott. Az előadásban kiemelt szerepet kaptak a Covid-19 világjárvány miatt csorbult teljesítményű európai közlekedési rendszer talpra állításának módjai.

A konferencia a tudományterületek közötti együttműködés színtere is, melyet idén Röst Gergely előadása támasztott alá. A konferencia plenáris ülésének keretében a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője A világjárvány matematikája és a mobilitás című előadásában mutatott rá a világjárvány terjedésének térbeli sajátosságaira, ezáltal összekötve a témakört a személyközlekedés aktuális kihívásaival, a közeljövőben várható ágazati változásokkal.

A BCE Turizmus Továbbképző Kutatóközpont kiemelt kutatási területe a negyedik ipari forradalom technológiáinak vizsgálata társadalmi-gazdasági szempontból. A témakörhöz kapcsolódóan számos előadás tárgyalta a turizmusban terjedő digitális, mesterségesintelligencia-alapú megoldások, az önvezető járművek hatásait, valamint egyéb, smart innovációs lehetőségeket, melyek a közeljövő turizmusát formálhatják, valamint hozzájárulhatnak az ágazat világjárvány utáni fellendüléséhez.

A plenáris ülést követően a konferencia további hét szekcióüléssel folytatódott, amelyek a legváltozatosabb témákban zajlottak: korszerű technológiák társadalmi vonatkozásai, mobilitási folyamatok és szervezési modellek, légi közlekedés és turizmus (angol nyelvű szekció), energetikai és környezetvédelmi kérdések, járvány és mobilitás, gazdasági és társadalmi kérdések, közlekedés és turizmus.

A rendezvény végén a konferencia szervezői Jászberényi Melinda egyetemi docens, a BCE Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont vezetője, valamint Munkácsy András, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa záróbeszédükben kiemelték, hogy a résztvevők nagyfokú érdeklődése mellett a szekciókon mintegy 26 előadás hangzott el, melyek révén új kutatási témák és együttműködési lehetőségek is kibontakoztak. A Kutatóközpont a konferenciát a nagy érdeklődésre való tekintettel a következő évben is megszervezi, mely az utóbbi években közlekedés és mobilitás társadalmi-gazdasági szempontú vizsgálatának egyik kiemelkedő szakmai-tudományos eseményévé nőtte ki magát.

A BCE Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont közelgő eseményeivel kapcsolatos információ az egyetem weboldalán, valamint a kutatóintézet Facebook-oldalán érhető el.