380 millióból fejlesztik az észak-magyarországi barlangokat

Forrás: turizmus.com

 2017. november 14. 11:27

Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 38 barlangjának infrastruktúráját újítja meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2019. végéig.

380 millió forintot és 40 hónapot (2016. szeptember 1-től 2019. december 31-ig) vesz igénybe az a hatalmas munka, aminek eredményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye barlangjait látogató turisták és barlangászok is élvezhetik majd. Most épp az lillafüredi Anna-barlangban folynak a munkálatok, de két-három héten belül már újból látogatható lesz. A Szent István barlangban zárás után zajlik a munka, így a vendégforgalom ott zavartalan.

A Szent István-barlang

Fotó: BNPI

Egyes barlangok esetében gondot jelent, hogy a feltárások során a kutatóegyesületek által több évtizede beépített, a közlekedést lehetővé tevő segédeszközök tönkrementek, balesetveszélyesek, emellett nem biztosítják a barlangi képződmények védelmét. Most eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat és köteleket és tartósabb eszközökre cserélik azokat. A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta-barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautak biztonságossá tételét tervezik.

A projekt keretén belül a másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka-völgyi információs ház épületének állagmegóvása volt. Ezt kiegészíti az épület belső terében és pincéjében a Szalajka-völgyhöz és a bükki barlangokhoz kapcsolódó bemutatóterek kialakítása, amely idén augusztus óta várja a turistákat.

A legtöbb munkát azonban a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek. Döntő többségében eddig is lezárt járatokról van szó, de előfordul, hogy természet- vagy életvédelmi szempontból indokolt új barlanglezárás készül, ami sokszor elengedhetetlen az adott barlang természeti állapotának megőrzése szempontjából. Egyes bejáratok lezárása már több évtizede készült és többszöri rongálásnak esett áldozatul.

Előfordul, hogy a lezárás, illetve a bejáratbiztosítás kialakítása természetvédelmi kezelői szempontból nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Ezeket a barlanglezárásokat felújítják, átalakítják. Vannak omlásveszélyes, beomlott bejáratok, illetve biztosítatlan járatszakaszok, emellett előfordul, hogy a nagy esők által a bejáratba behordódott törmelék feltöltötte a járatokat. Ezekbe a bejárati szakaszokba végleges biztosítást építenek, a törmeléket eltávolítják és beépítik a szükséges közlekedést elősegítő létesítményeket is.

A projekt keretében utak, illetve turistautak közelében összesen 19 helyszínen kerül sor tájékoztató tábla, vagy információs felület kihelyezésére.