A Bakony központjától a szívéig, szerzetesek és betyárok nyomában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 22. 19:54

A térség önkormányzatai és turisztikai szolgáltatói június 15-én Veszprémben aláírták a Bakony Turisztikai Chartát, amelynek célja, hogy a térség egységes márkaként kínálja szolgáltatásait a vendégeknek. A kínálatba pedig másfél nap erejéig mi is belekóstolhattunk.

„Bakony – a rejtekutak rengetege” lesz a kialakítandó turisztikai koncepció szlogenje, amelynek alapelveit fogalmazza meg a Charta. Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke sajtóbarangolásunk idején élő bakonyi lexikonként mesélt a térség ismert és rejtettebb kincseiről, kihívásairól, amelyeket érdemes felfedezni.

 

Reguly Antal emlékére

Utunkat természetesen a Bakony fővárosában, Zircen kezdtük a Reguly Antal Múzeumban és Népi Kézműves Alkotóházban, amelynek a Regulyversuma 2022-ben elnyerte Az év kiállítása címet. Vida Beáta intézményvezetőtől a bejárás során megtudtuk, hogy Reguly Antal az egyik legtöbb vitát és veszekedést kiváltó, nemzeti büszkeséget sárba tipró vagy épp tudományos körökben égig magasztalt elmélet, a finnugor nyelvrokonság egyik legelső magyar kutatója. Reguly Zirc városából indulva 1843-1848 között végigutazta Oroszország finnugor népek lakta teljes területét. Udmurtok, baskírok, manysik, hantik, mordvinok, csuvasok, cseremiszek között lakott, átkelt az Urálon, bejárta az Ob és Volga vidékeit, közben olyan térképeket készített, amelyek a mai napig használhatóak. Elkészítette az Északi-Urál földrajzi és néprajzi térképét, embertani kutatásokat végzett, nem véletlen, hogy róla nevezték el az Urál egyik hegycsúcsát.

A Regulyversum Az év kiállítása volt 2022-ben

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Az interaktív kiállítás Reguly életét egyetlen nagy utazásként mutatja be, a kiállítás szövegezésében tág teret kapnak a kéziratai, a neki, vagy róla írt levelek, szövegek. A nyelvrokonságot bemutató teremben pedig az uráli (finnugor és szamojéd) nyelvekből hallgathatunk közös eredetű szavakat és példaszövegeket, vagy az Urál hegység dombortérképére vetített térképen követhetjük Reguly útját. A múzeum épületében kézműves alkotóház is működik, ugyanakkor rendszeresen helyt adnak civil szervezetek programjainak, vagy éppen egy remek udvari koncertnek.

 

A ciszterciek nyomában

Zircen a leglátogatottabb desztináció a ciszterci apátság. Az egyház- és rendtörténeti kiállítást az apátság egykori narancsházában alakították ki, itt a 800 éve Zircen élő szerzetesek korábbi és jelenlegi mindennapjaiba nyerhetünk némi betekintést. Az apátság évszázadairól mesélő leletek, műtárgyak, liturgikus alkotások kerültek kiállításra. Az Országos Széchenyi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárát a XVIII. században alapították, az állomány mára 65 ezer kötetre bővült, és az idők során számtalan viharos periódust kellett megélnie.

A Zirci Ciszterci Apátság

Fotó: 123rf.com

Az apátság udvarán egy söröző is működik, ahol megkóstolhatóak nemzetközi hírű, 300 éves tradíció alapján készített nedűik. A Veszprém-Balaton 2023 EKF hivatalos sörét is ők főzik, de innen csak pár lépés az arborétum, az angolkert stílusban létesült 18 hektáros park, amelyik 400 méterrel a tengerszint feletti magasságával Magyarország legmagasabban fekvő fás gyűjteménye.

 

Vadregényes kalandozások

Ahogy a szlogen is utal rá, a Bakony vadregényes kalandozásokra csábít, hisz sűrű erdők, fenséges szurdokok, csodálatos fekvésű hegyi legelők tarkítják. Viszont az árnyas lombsátrak nemcsak a sétálni, friss levegőt szívni vágyókat várja, hanem a kihívások kedvelőit is: vasalt utakon lehet sziklafalakra mászni Cseszneken és a Cuha-völgyében, szurdokvölgyekben kanyarog a Gaja- és Cuha-patak, csupa legenda övezi többek között a Római-fürdőt vagy a Remete-barlangot és a Gyilkos-tavat.

Tény, a Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Cuha-völgyi szurdok, az erdőben, hatalmas sziklafalak mellett futó ösvény sokszor áthalad a patakon, az útvonalat kisebb források, barlangok tarkítják.

S ha Zirc a Bakony fővárosa, Bakonybél a szíve. Itt barangolhatunk a Bakony legvadregényesebb részén, a főleg bükkösökkel borított Magas-Bakonyban, ahol a hegyek magassága már meghaladja a 600 métert. A terület központja tehát Bakonybél, ahonnan minden irányban, gyalog vagy kerékpárral is bejárhatóak a hegyek. A környék fő jellegzetességei a különleges karsztos képződmények, az úgynevezett töbrök, amelyek szinte szabályos kerek lyukakként tarkítják a felszínt. Számos barlang mellett is elsétálhatunk vagy bringázhatunk – Ördög-árok, Sobri Jóska barlangja –, a hagyomány szerint a betyárok a szinte felfedezhetetlen járatok miatt nagyon kedvelték a Magas-Bakonyt.

A Borostyán-kút három forrásból táplálkozik

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Míg Zircen a ciszterci rend, Bakonybélen a bencések telepedtek le, a jelenlegi monostor elődjét még a XI. században alapították, amely később fontos közigazgatási és kulturális központ lett. Az épületegyüttes falai között jelenleg is bencés szerzetesek élnek, gazdálkodnak, ám a monostor természetesen látogatható, az ajándékboltban helyben készített bakonyi tárgyak és ételek is kaphatóak. Innen mindössze egy rövid séta a Borostyán-kút. A Szent Gellért tiszteletére emelt kis kápolna tövében három forrás fakad, a tó fölött pedig egy régen remeték által lakott sziklahasadék látható, valamint érdemes végigsétálni a természetbe illő kálvárián.

A gyalogos túrák mellett természetesen könnyű, közepes vagy nehéz besorolású kerékpáros útvonal is várja a turistákat. Könnyű a kétórás, 15 kilométeres, Mézeskalácsház az erdő közepén elnevezésű túra a Hamuházhoz, közepes a Hódos-éri völgy, amely Vinye vasútállomásról indul, az edzettek és tapasztaltak pedig választhatják például a Nyugat-Bakony gyöngyszemeit a Szár-hegyi kilátóhoz, vagy a Mórocz-tetőhöz való feltekerést.

 

A legfontosabb feladat a Bakony menedzselése

Semsei Sándor a rövid barangolás közben megerősítette: a Bakony Charta aláírói elkötelezettek, hogy egységes, közös arculattal, stratégiával rukkoljanak elő, ami a Bakonyba vonzza a turistákat, viszont, ahogy a szövegben is megfogalmazták, szem előtt kell tartsák a természeti erőforrások védelmét, megőrzését, a környezet terhelhetőségének figyelembevételével. „Legfontosabb feladatunk a Bakony menedzselése, mert eddig ez hiányzott, és a Charta teremti meg a keretet hozzá, a folyamatos fejlesztéshez pedig elengedhetetlenek lesznek a vendégek étkezési, kirándulási stb. szokásaira vonatkozó számok, adatok” – magyarázta lapunknak.

A következő lépés, hogy jogi személyiséget kapjon a kezdeményezés. Arról a Charta aláírói döntenek majd, hogy egyesület, kft. vagy más formában kerül bejegyzésre. Az már biztos, hogy tagja kizárólag az lehet majd, aki aláírta a Chartát.