A bolygó hollandival nyit a Balti Operafesztivál

Forrás: turizmus.com

 2023. június 30. 12:06

A szabadtéri operarendezvények térképén újdonságnak számít a Balti Operafesztivál, amely 2023. július 14–17. között kerül megrendezésre Gdańskban és Sopotban.

Az idei Balti-tengeri nyár valóságos zeneünnep lesz a Balti Operafesztiválnak köszönhetően. Négy nap, két premierelőadás, két zenekar, két énekkar, tucatnyi kiváló művész.

A nyári fesztivál ötletgazdája és társalkotója a nagyszerű lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny. A művész szándéka, hogy kihasználja a különleges adottságokkal rendelkező sopoti Erdei Operát, és hogy annak színpadán ismét meghonosítsa ezt a műfajt. A fesztivál azon háború előtti operahagyományok folytatása, amelyeknek köszönhetően Sopotot a 20. század első felében Észak Bayreuthjának nevezték.

A Balti Operafesztivál legfontosabb előadása Richard Wagner A bolygó hollandija lesz július 15-én Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadán, a sopoti Erdei Operában. A művet Marek Janowski karmester vezényli, akinek Strauss-, Wagner- és Bruckner-interpretációi etalonnak számítanak az említett szerzők előadásában. Janowski évek óta nem vezényel operaelőadásokat, csak bizonyos darabokkal tesz kivételt.

A fesztivált Karol Szymanowski Sorshúzás férjekre, avagy a 69. számú vőlegény (Loteria na mężów, czyli Narzeczony nr 69) című operettjének premierje nyitja meg július 14-én a Gdański Operaház színpadán, az előadás a Krakkói Operaházzal való koprodukcióban valósul meg.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpada, a sopoti Erdei Opera

Fotó: 123rf.com

Július 16-án minden kis és nagy zenerajongót családi piknikre és filmmaratonra várnak. Lesz Moniuszko-műhely, előadások és találkozók művészekkel, többek között Mariusz Trelińskivel és a többszörös Emmy-díjas Larry Weinsteinnel. A bemutatásra kerülő filmek között helyet kap a 2019-ben a Theater an der Wienben bemutatott és Grammy-díjra jelölt Halka is.

A fesztivál tiszteletbeli védnökei Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke és Frank-Walter Steinmeier, Németország államfője.

További információ ITT található.