Arcus Temporum - Zenei fesztivál Szent Márton jegyében

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. augusztus 09. 14:11

Szent Márton emlékét is felidézné az Arcus Temporum XII - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál Pannonhalmán.

Dejcsics Konrád, a fesztivál kulturális igazgatója elmondta, 1700 éve született Szent Márton, ezért az Arcus Temporum is szeretne megemlékezni a pannóniai szentről. Az augusztus 26. és 28. között megrendezendő fesztivál alapgondolata a klasszikusokat összekötni a kortársakkal, az idei Szent Márton-évben pedig nemcsak a zene, hanem az emberi találkozások szintjén is keresik a kapcsolatot - jegyezte meg.

 

Dejcsics Konrád kiemelte: Haydn A teremtés című oratóriuma a Szent Márton-bazilikában lesz hallható, első alkalommal a templom történetében, a záróprogram pedig Ligeti György Lux Aeterna című műve lesz. Keller András, a fesztivál egyik művészeti vezetője hozzátette, hogy A teremtés mellett Joseph Haydn egyik másik főműve is felcsendül: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium, a Boldogasszony-kápolnában. Az első este műsorában szerepel egy különleges koncert is, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje.

Morton Feldman Rothko Chapel című darabját a Szent Efrém Énekegyüttes, Osztrosits Éva, Mali Emese és Holló Aurél mutatja be 27-én Rácz Zoltán vezényletével; ezen a napon Steve Reich Proverb című darabja is hallható lesz, és Kurtág-stafétát is tartanak - adott ízelítőt a műsorból Keller András. Dejcsics Konrád hozzáfűzte: a fesztivál idején vezetéseket is tartanak az épületegyüttesben