Átadták Hajdúszoboszló felújított sétálóövezetét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. október 21. 20:12

Befejeződött Hajdúszoboszló sétálóövezetének a rekonstrukciója; a felújított Szent István parkot és Mátyás király sétányt pénteken adták át a városlakóknak és a turistáknak.

Az átadóünnepségen Czeglédi Gyula polgármester jelezte: a beruházás több mint kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, önerő nélkül készült el, amiért köszönetet mondott a kormánynak. Elmondta, hogy tavaly készült el a Hungarospa strand prémium zónája, ami új lendületet adott a turizmusnak, ezt várják a most elkészült beruházástól is.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója azt mondta, a jelentős vendégforgalmat produkáló Hajdúszoboszlónak vezető szerepe van a hazai turizmusban. Míg 2021-ben 253 ezer vendég 842 ezer vendégéjszakát töltött a fürdővárosban, az idén eddig 308 ezren csaknem egymillió vendégéjszakát töltöttek el Hajdúszoboszlón.

A fürdőváros a belföldi turisták körében is népszerű: a szálláshelyek forgalmának 60 százalékát az idén a hazai vendégek adták. A legtöbb külföldi turista ebben az évben Lengyelországból érkezett Hajdúszoboszlóra: 40 ezren 148 ezer vendégéjszakát töltöttel el a városban, háromszor annyit, mint 2021-ben.

A szakember kitért a nemzetgazdasági szempontból is stratégiai jelentőségű egészségturizmusra. Azt mondta, a költéseket tekintve ez a szegmens 11 százalék felett rendelkezik a hazai turizmusban, az ágazat részesedése a közvetlen turisztikai kiadásokból pedig 10 százalék körüli.

Hajdúszoboszlón átadták a felújított Szent István parkot és Mátyás király sétányt

Fotó: hajduszoboszlo.hu

A komplex turisztikai fejlesztés keretében kicsit több mint egy év alatt teljesen átalakult a strand és gyógyfürdő főbejárata előtti Szent István park egy része és a Mátyás király sétány. Mostantól egy attraktív sétálóutca, számos új kényelmi elem és élménypontok fogadják a helyieket és a pihenni érkezőket – olvasható a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. honlapján.

Kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztatja majd például a kishajóúsztató, a végében egy guggoló, éppen papírhajóját a vízre helyező kislány bronzszobrával. Ahogy igazi különlegesség a Föld hangja installáció, amelynél a felszín alatt futó, a föld felett sárga tölcsérekben végződő, fémből készült elemek vezetik fel hozzánk a mélyebb rétegek morajlását. Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb helyszín a Mátyás Király sétányon végigfutó hullám motívum végpontja lesz, amely egy 3D-s festményben szimbolizálja a termálvíz lelőhelyét jelentő mélységet.

Ezeken felül a sétányon három szökőkút, egy Debrecent és egy Hortobágyot jelképező térelem, néhány világító lávakő és egy pihenőpont is helyet kapott.

A beruházás egy év alatt, több mint kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból készült el

Fotó: hajduszoboszlo.hu

A zöldfelületeknek is kiemelt figyelem jutott a sétálóutca újragondolása során, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy összesen közel 2000 négyzetméteren telepítettek díszfákat, örökzöldeket, cserjéket és sziklakerti növényeket. Borítékolhatóan páratlan látkép lesz, ahogy a japán díszcseresznyék és az aranylombú gömb páfrányfenyők néhány éven belül zöldbe borítják a járókelők által megtöltött Mátyás király sétányt és annak környékét.

Ezek mellett többek között új parkolóhelyekkel, vidám tetőzettel felszerelt kerékpártárolókkal és szervizpontokkal, a gyógyfürdő főépülete mellett pedig új vendéglátóhelyiséggel, egy szociális blokkal és újonnan kialakított baba-mama váróhelyiséggel is bővült a korzó. Mindezek együttese pedig komoly garancia arra, hogy a sétány méltó központja lesz az itt élők hétköznapjainak és a városba látogató turisták feltöltődésének egyaránt – írják.