Átalakult és sokszínűbbé vált Ciprus turisztikai kínálata

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 11:58

A pandémia időszakát és az azt követő újraindulást segítő uniós források révén teljesen átalakult Ciprus turizmusa. A folyamatról és az új célokról tartott előadást Savvas Perdios, az ország turizmusért felelős miniszterhelyettese a budapesti Gerbeaud-ban.

A szakember előadásában kiemelte, hogy a Covid-járvány ideje alatt teljes mértékben újragondolták, és elkezdték átalakítani a szigetország turizmusát.

Kihangsúlyozta, hogy ez nem csupán a turisztikai termék újrapozicionálását, hanem komplett újragondolását jelentette.

Az egyik legfontosabb gondolat az volt, hogy a pandémia utáni újraépítkezés során jobbá kell tenni a turizmust, és ezt Cipruson 18 hónap alatt el is kezdték megvalósítani. A több mint egyórás beszámoló során a szakember emlékeztetett rá, hogy 2020-ban fogadták el az ország 2030-ig érvényes nemzeti turizmusstratégiáját, amelyben egyebek között megfogalmazták, hogy 2030-ra Ciprus turizmusa a világ 30 legversenyképesebb turizmuságazata közé kerüljön a jelenlegi 44. helyről.

Ennek keretében a cél az, hogy Ciprus egész éves, magas minőségű, digitalizált és klímabarát desztinációvá váljon, ahol az egész lakosság profitál a turizmusból.A pandémia során a világ turizmusa átalakult: előtérbe kerültek a természetközeli utazások, a réstermékek, és megváltoztak az utazási szokások is. Egyre többen keresnek autentikus élményeket, olyan utazásokat, ahol elmerülhetnek a helyi kultúrában, részesei lehetnek a helyi közösségnek – sorolta a szakember.

Egyre többen állnak digitalis nomádnak és egyre több ember számára fontos a klímatudatosság. A foglalások közül egyre több a last minute és rugalmas foglalás. A csomagtúrák helyett előtérbe kerülnek a dinamikus csomagok, keresettebbek a csak reggelivel kínált szállások, tette hozzá.

A trendeket látva konkrét lépéseket tettek a ciprusi turizmus irányítói az utóbbi 18 hónap során. A vidéki turizmust integrálták a kínálatba, fejlesztették a turisztikai infrastruktúrát, különösen a különleges egyedi termékek esetében, a fejlesztésekhez pedig az Európai Unió újjáépítési forrásait használták fel.

A célok elérése érdekében több törvény is született, így például immár lehetséges megszállni a farmokon és a borászatokban, javították a kempingek és glampingek minőségét, lehetővé tették a helyi termékek otthoni előállítását, szponzorált kézműves workshopokat szerveztek a falvakban, voucherek bevezetésével támogatják az autentikus élmények igénybevételét.

Modernizálták az óceánjárók kikötőit és a jachtkikötőket, kialakítottak egy rendezvényfunkciókban gazdag kaszinóközpontot, létrehozták a Karácsonyi falvak hálózatát, a hegyvidéken menedékházakat alakítottak ki, nyilvános WC-ket helyeztek ki a strandokra, támogatták a kóstolóhelyek kialakítását borászatokban.

Az EU-s források felhasználásával a turizmus fenntartható fejlesztésére fókuszálnak. A forrásokat a következő célokra lehet felhasználni: egyes szállodák átalakítása wellness- és gyógyhotelekké, a vidéki szállodák és az agroturizmus fejlesztése, kézműves workshopok szervezése, ciprusi ételeket kínáló autentikus éttermek felújítása.

Védjegyet kaptak az autentikus ciprusi reggelit kínáló helyek

Fotó: Ciprusi Turisztikai Minisztérium

12 új turisztikai védjegyet is bevezettek, ezek közül az egyik a Cyprus Breakfast, amely a tipikus helyi ételeket felvonultató reggelit jelöli. A Taste Cyprus megjelölés pedig minden olyan terméket és éttermet lefed, ahol autentikus gasztronómiai élmény várja a turistát. Már 72 vállalkozás viseli a védjegyet – hangzott el.

Hét borutat is kialakítottak a program keretében, ezek egyike a Commandaria út, amely 14 falut köt össze, és a leghíresebb ciprusi bort, a világ első bormárkáját mutatja be.

Védjegyesek a ciprusi tengerpartok is, amelyek közül az összes, egészen pontosan 69, száz százalékban megfelel a Kékzászlós minősítésnek. Védjegyek kaptak a "Ciprusi színes falvak" is, amelyek a legszebben őrizték meg az ősi hagyományokat, továbbá védjegy jelzi a vegan opciókat kínáló vendéglátóhelyeket.

Új logó és márkanév: Love Cyprus

Fotó: Ciprusi Turisztikai Minisztérium

A turisztikai termékkínálat komplett átalakítása mellett a ciprusi turizmus imázsát is átalakították. Szakítottak a korábbi, tengerpart és napsütés vonzerőpárossal és egy tágasabb, nyitottabb imázs felé léptek tovább. Ezt a változást, továbbá a ciprusi turizmus sokszínűségét hivatott kifejezni új márkanevük és logójuk, a Love Cyprus. A koncepció fontos alapgondolata, hogy a helyiek is szeressék otthonukat, mert csak így tudják megőrizni azt, hogy legyen mit bemutatni a turistáknak.

Az előadás után a meghívottak ciprusi borok kíséretében kóstolhatták meg a ciprióta konyha legfinomabb fogásait.