Az új román kormány megszüntette a turisztikai minisztériumot

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 16:23

Kizárólag költség- és bürokráciacsökkentési szándékkal az új román kormány 24-ről 16-ra zsugorította a minisztériumok számát, s ennek a turisztikai tárca is áldozatul esett, nem véletlen, hogy a szakma dühöng.

„Egy rangos nemzetközi szakmai vásáron ugyan mekkora komolysággal és hitellel állhatunk ki a külföldi partnereink elé, ha bennünket mindössze egy túlburjánzott minisztérium valamilyen megtűrt osztálya képvisel?” – tette fel a költői kérdést a turizmus.com-nak Dragoş Răducan, a romániai turisztikai munkáltatókat összefogó szakmai szervezet (FPTR) ügyvezető igazgató helyettese.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) október 10-i bukását követően a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta új román kormányban a korábbi 24-hez képest mindössze 16 tárca maradt, és a turizmus ügyeit a jövőben a gazdasági, energetikai, vállalkozói minisztériumhoz tartozó osztály viszi tovább.

A román turisztikai minisztérium már készült 2020-ra

Fotó:  A minisztérium Facebook-oldala

„Azt akarjuk, hogy a kormány hozza létre az Országos Turisztikai Hatóságot (ANT), amelynek élén államtitkár rangú elnök álljon. A turizmus egy specifikus ágazat, amit kormányszinten támogatni kell. Lássuk, mi történik az államfőválasztás november 24-i második fordulóját követően, mert addig itt a fű sem nő” – mondta lapunknak Răducan, hozzátéve, hogy Magyarországon sincs turisztikai minisztérium, mégis olajozottan működik a rendszer.

A FPTR attól is fél, hogy a turizmus sarokba küldésével tovább késik Románia külföldi turisztikai képviseleteinek visszaállítása.

A szakmai szervezetek úgy vélik, hogy a korábbi, 200 fős turisztikai minisztérium helyett elegendő egy kb. 140 alkalmazottat foglalkoztató ANT, de közülük is legalább 30 személyt az ő javaslatukra kellene kinevezni.

A PNL-kormány december közepén tervezi benyújtani a parlament elé a 2020-as költségvetést, a romániai turisztikai szervezetek pedig remélik, velük is konzultálnak erről.

Kapcsolódó cikkek

Szállodaboom Romániában

2019. november 08.