A balatoni település, melyet a helyiek és a látogatók egyformán szeretnek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 06. 09:16

A természeti szépségek és a csendes nyaralás lehetősége mellett a finom ételek és a jó borok adják Csopak turisztikai vonzerejét. Az értékek megőrzéséről, a nyári eredményekről és a további fejlődés lehetőségéről Ambrus Tibor polgármestert kérdeztük.

Milyen fejlesztésekkel és programokkal készült Csopak az idei főszezonra?

Csopak hangulata, elhelyezkedése, természeti környezete egyaránt a nyugalmas, csendes nyaralásnak kedvez. A célcsoportunkat elsősorban a kisgyermekes családok és a pihenésre vágyó vendégek jelentik, programjainkat hozzájuk és a csopakiakhoz igyekszünk igazítani. Tömegeket megmozgató programok helyett inkább minőségi, egy-egy rétegnek, érdeklődési területnek megfelelő rendezvényeket szervezünk.„Bulizós" hangulatú, zenés, táncos rendezvényünk júliusban a Csopakabana. A Pálinka fesztivál és a Csopak Napok rendezvénysorozat évről évre nyáron, a főszezonban várja a vendégeket a strand előtti parkolóban. Az augusztus 20-ai programok tűzijátékkal és utcabállal zárultak.

A hangsúly a minőségi programok szervezésén van Csopakon

Fotó: Csopak Község Önkormányzata

 

Fontosnak tartjuk, hogy a falu történelmi értékkel bíró helyszíneit megőrizzük és bevonjuk a turizmus vérkeringésébe, a Pont Csopak filmvetítést, koncerteket, színházi előadásokat felölelő programsorozatának ezért a Plul malom adott otthont. A nyári szezont hagyományosan a Heppiend fesztivállal zárjuk. Egész évben szervezünk sétákat, ahol Csopak nevezetességeit, ikonikus helyszíneit lehet felkeresni szakavatott idegenvezetővel.

Elégedettek-e a település főszezoni teljesítményével?

Csopakon nincsenek nagy szállodák és kevés a vendégfogadásra alkalmas apartman. A szűkös keretek miatt a vendégforgalomban nincs ingadozás, azon sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem hagy nyomot. A legvonzóbb attrakciónk, a strand, szolgáltatásainak minősége kiemelkedően magas – évről évre elnyeri a Kék Hullám Zászló legmagasabb fokozatát –, területe azonban kicsi, befogadóképessége véges. Ebből fakad, hogy mindazonáltal jellemző az egynapos strandolók magas száma, ezt a strand statisztikái is visszatükrözik. A szűk szálláskínálat miatt viszonylag kevés, mintegy tizede a külföldi vendégek aránya a belföldiekének.

A csopaki strand évről évre elnyeri a Kék Hullám Zászló legmagasabb fokozatát

Fotó: Csopak Község Önkormányzata

 

Mindezt elfogadva egyfajta egyensúly megteremtésére törekszünk a település élhetősége és a turizmus működtetése között. A turizmus az életünk része, ahogy a környezetünk is. A bevételek jó részét visszaforgatjuk ennek megóvására, szépítésére.

Milyen módon igyekeznek növelni az utószezon forgalmát?

Kiemelt értékünk a gasztronómia, melyet több eseményünk – a szeptemberi Balaton Vadgasztro Fesztivál, az ezt követő Töltött Káposzta, Bor és Pálinka Fesztivál, később pedig a Márton napi Libanap – népszerűsít.

Éttermeink mindenféle célcsoportot és igényt kielégítenek az ínyenc, gourmet vacsorától a strandi falatozásig. A Petrányi és a Jásdi Borterasz különleges ételekkel, kiváló saját borokkal és gyönyörű kilátással várja a vendégeket. A Víg Molnár Csárda tradicionális, nemzetközileg elismert része a csopaki vendéglátásnak. A parton található klasszikus Sétány Étterem mellett az utóbbi években igazi „trendi", fiatalos hangulatú helyek is nyíltak, mint például a vasúti By Laurel resti, vagy a Buborék, ami egyben pékbisztró, bicikliüzlet és szerviz.

A borászat szintén fontos hagyomány Csopakon, boraink méltán népszerűek. A működő borászatok támogatására, velük közösen hoztuk létre a Csopaki Kódexet, a független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer fókuszában Csopak és hagyományos szőlőfajtája, az olaszrizling áll. A termelőket, vendéglátókat igyekszünk bevonni egy szorosabb együttműködésbe, annak érdekében, hogy a turizmus aktívabb szereplője legyen a „csopaki bor".

A működő borászatok támogatására szolgál a Csopaki Kódex

Fotó: Csopak Község Önkormányzata

 

Milyen marketingtevékenységgel igyekeznek növelni a vendégforgalmat?

Csopak neve szinte önálló márkanév, a brandet az utóbbi években tudatosan építettük és ez meghozta a gyümölcsét. Itt elsősorban nem marketingeszközökre gondolok, hanem arra a hiteles cselekvésre, ahogy Csopak arculatát, kínálatát a csopakiakkal, az idelátogatókkal, a nyaralótulajdonosokkal közösen alakítottuk. Nálunk minden arról szól, mennyire szeretjük a településünket, és ezt a vendégek is érzik.

Mit tesznek a Balaton-part érintetlenségének megőrzéséért?

Ez egy nagyon fontos kérdés – és nem csak Csopakon! A nádast, amely gazdag élővilágnak ad otthont, gondozzuk, védjük. Máshol olyan funkciót adunk a parti területeknek, melyek a természettel való kapcsolatot építik és egyben kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Ilyen például a madárles és csillagvárta, vagy a mezítlábas ösvény. Sásliliom-bemutatót telepítettünk, Apáca strandunk területét szeretnénk kibővíteni.

Csopak neve már szinte önálló branddé vált

Fotó: Bíró Donatella

 

A téma nagyon érzékeny, mert néhányan, nyilván jó szándéktól vezérelve, ám a tényeket, jogszabályi kereteket rosszul értelmezve „civakodnak" az önkormányzattal, ahelyett, hogy az együttműködést választanák, hiszen a céljaink közösek. A csopakiak nyitottak, az önkormányzatnak teljesen átlátható a működése, és hangsúlyozom, befogadóak vagyunk a használható ötletekre, ezt megérthetnék a digitális arctalanság mögé bújt hergelők is. Én úgy látom, hogy a valódi civil szervezetekkel közösen fellépve eredményesebben tudnánk megvédeni a Balaton-part – még meglévő – érintetlenségét, hiszen amit az önkormányzat nem tehet meg, azt megtehetik a civilek. A képviselőtestülettel egyetértésben manifesztumot fogalmaztunk meg ezzel kapcsolatban a közelmúltban, kijelölve az irányt, amit a jövőben követni fogunk.

Milyen fejlesztési ötletek vannak még a tarsolyában?

Inkább irányvonalakról, célkitűzésekről beszélnék. Az egyik az egyensúly megtartása a környezet fenntarthatósága, a helyiek és a turisták igényei, valamint a szükséges fejlődés között. Szeretnénk megépíteni a településközpontot, amely színvonalas közösségi térként működhet. Ha minden jól megy, ennek építése akár már az ősz folyamán megkezdődhet. Közösségünk erejét demonstrálják sporteredményeink, legyen szó vitorlázásról, teniszről, teakwandoról vagy strandröplabdáról, ezeket a tevékenységeket is igyekszünk támogatni. Nyaranta az úszás, fürdőzés és a horgászat egészíti ki a turisztikai palettát.

A másik terület, amire fókuszálni fogunk, az a gasztroturizmus, szoros együttműködésben a Csopakon működő vendéglátással foglalkozó vállalkozásokkal, melyeket a borászatainkkal együtt igyekszünk programjainkhoz megnyerni.