Békéscsaba is építene a turizmusra

Forrás: turizmus.com

 2020. február 21. 18:27

A békéscsabai turizmus jelenét és a benne rejlő lehetőségeket vizsgálták a helyi turisztikai egyesületkonferenciáján a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A városban nem éri el a 20 millió forintot az idegenforgalmi adóbevétel, évente 26 ezer vendég fordul meg a városban, a vendégéjszakák száma 50 ezer körül alakul. Leginkább attrakciók fejlesztésére kell hangsúlyt fektetni, a kolbászfesztiválon kívül szinte nincs semmi, ami annak mondható. Jók a kulturális intézmények a rendezvények, a programok szervezésében, Munkácsy Mihály is hívó szónak mondható, de attrakciónak, vonzerőnek jelenleg nem – vázolta a helyzetet Szarvas Péter polgármester a beol.hu cikke szerint.

A rendezvény helyszíne, a Csabagyöngye Kulturális Központ

Fotó: Wikipedia

Beszélt a kerékpáros turizmusról, hogy hamarosan indul a négy kastélyt összekötő Wenckheim-kerékpárút építése; a gasztroturizmus kapcsán a CsabaPark és a városi piac fejlesztéséről; a zöld folyosó tervéről, hogy 40 kilométeren hajózhatóvá tennék Gyulától Békéscsabán át Békésig az Élővíz-csatornát; valamint a sportinfrastruktúrát érintő beruházásokról, amelyek révén nívós versenyeknek adhatna otthont a város.

Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, Békéscsaba fejlődő és vonzó város, viszont a békéscsabai turizmus nem erősödött olyan mértékben, mint az országos átlag.Egy GINOP-os projekt révén 325 millió forint áll rendelkezésre, folyamatban van az a munka, hogy létrehozzák Gyula és Békéscsaba közös turisztikai desztinációmenedzsment szervezetét. Ez az együttműködés megalapozza az előrelépési lehetőséget. Úgy véli, a városmarketing területén magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolni, az online marketingben szintén szintet kell lépni, nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.

Papp Adrienn projektmenedzser bemutatta a 2020-as elvárásoknak is megfelelő, egyedi fejlesztésű, megújult turisztikai weboldalt, a visitbekescsaba.com honlapot.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint igenis van turizmus Békéscsabán. Több beruházás volt, van és lesz, hogy a békéscsabai turizmus erősödhessen – megemlítette többek között a szabadkígyósi kastély felújítását is –, készek a munkára és az együttműködésre Gyulával.