Búváripari diplomát adó képzés indul Máltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 18:10

Búvárbiztonság Menedzsment Szak indul Máltán. Az elméleti foglalkozásokat online, míg a gyakorlatiakat Gozo szigetén tartják. Ez az első alapképzés a búváriparban.

Egy máltai nonprofit szervezet (DAN Europe – Divers Alert Network Europe), a Máltai Turisztikai Tanulmányok Intézete (ITS) és a helyi PDSA (Professional Diving Schools Association) egyedülálló tudományos programot dolgozott ki, amelynek középpontjában a búvárkodás biztonsága, fenntarthatósága és a búvárkodási tevékenységek szakmai irányítása áll.

A Búvárbiztonság Menedzsment Szak célja, hogy oktatási programot kínáljon hallgatóinak a búvárkodás, az orvostudomány és a turizmus kombinációjával. Az elméleti foglalkozásokat online, míg a gyakorlati foglalkozásokat Gozo szigetén tartják. A program búvároktatást is tartalmaz oktatói szintig. Azok a jelentkezők, akik már rendelkeznek szakmai ismeretekkel a búvárkodás terén, ezzel kiválthatnak bizonyos krediteket. Elismerik a búvár szakember képesítést, ha az ismeretüket és gyakorlatukat felmérő teszten sikeresen átmennek.

Az új program célja, hogy a búvár szakemberek és vállalkozások növeljék kompetenciájukat és jobban megértsék a búvárkodás kockázatait, valamint növeljék az adott iparághoz kapcsolódó kulcsfontosságú üzleti ismereteket. Modern vezetési szemléletet kapnak, amire régóta szükség van ebben az ágazatban is.

A programból a legjobban profitáló munkakör az ún. búvárigazgató, illetve búvár üzletág vezető, aki oktatói, merülésbiztonsági tisztviselői, kutató/tudományos búvár, hiperbarikus kamraüzemeltetői, búvárorvosi technikusi és gázkeverői képesítéssel is rendelkezni fog.

Málta ideális helyszín a Búvárbiztonság Menedzsment Szak elindításához

Fotó: Máltai Turisztikai Hivatal

A Búvárbiztonság Menedzsment alapképzés egy hat féléves szak, amely 32 hónapig tart, beleértve a 14 hetes helyi szakmai gyakorlatot és a 12 hónapos nemzetközi szakmai gyakorlatot.

 

Miért épp Máltán?

A szigetország a Földközi-tenger egyik legismertebb merülési célpontja. A vendéglátóipar és a turizmus adja a máltai gazdaság gerincét.

A szigetcsoportra 2019-ben mintegy 2,77 millió beutazó turista érkezett. A látogatók megközelítőleg 6,5%-a búvárkodott kisebb nagyon mértékben itt-tartózkodása alatt. Ez évente körülbelül 182 ezer, naponta 500 búvárt jelent a kis szigetország számára, amelynek teljes területe mindössze 316 km².

Máltán több mint 60 professzionális búvárközpont üzemel, amelyek kiváló minőségű szolgáltatásaikról ismertek. Története és a búvárkodás jelentősége miatt Málta és Gozo ideális helynek tűnik a projekt beindításához.