DACS - Hollandia, királyság!

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 16. 17:00

"Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak" – mondta Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, a "DACS – Hollandia, királyság!" programsorozat nyitó sajtótájékoztatóján.

A majd' három hónapon át tartó eseményfolyamban az egymáshoz lazán kapcsolódó programok a műfajok széles tárházát mutatják be a klasszikus képzőművészettől kezdve, a kortárs komolyzenén keresztül, a legfrissebb holland design szcénáig.

Izgalmas programokkal, változatos helyszíneken, megannyi műfajt felsorakoztatva várja az érdeklődőket a DACS – Hollandia, királyság! programsorozat szeptember közepétől november végéig, Budapest számos helyszínén, de többek között Pécs és Debrecen is kapcsolódik az eseményekhez.

 

A DACS első programjaként szeptember 16-án a BMC-ben lép fel Michiel Borstlap, Hollandia világszerte egyik legismertebb jazz-zongoristája és zeneszerzője.  Bemutatkozik Vincent de Rooij színész, tárgy-és videóművész, aki multimédiás játékaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátosan abszurd színpadi világot a Trafóban.

A sorozatban fellép majd Steve Rachmad holland techno producer, DJ és remix-készítő, és a holland színházi alkotó, Lotte van den Berg és Daan't Sas vizuális művész projektje, a Building Conversation is látható lesz.

A 2005-ben négy muzsikus által alapított, évente mintegy hatvan koncertet adó Holland Baroque Society napjaink leginnovatívabb historikus együtteseinek egyike, aki a Zeneakadémiára tiszta barokk műsorral érkezik.

Szintén a programsorozat részeként jelentkezik a World Press Photo kiállítás. A 2014. évi Design Hét Budapest az Átvitt értelem címet viseli, a technológiai innováció és az emberi környezet közötti átformálódó viszonyra koncentrál, díszvendégként Hollandiával.

Erwin Olaf, a holland sztárfotográfus és kísérleti filmes első átfogó magyarországi kiállítására készül a debreceni MODEM.

A Szépművészeti Múzeum ad otthont a Rembrandt és a holland "arany évszázad" festészete című kiállításnak, mely szintén a Hollandia, királyság! sorozat részeként október 30-tól lesz látható.

A „Your body – My landscape" Berger Gyula és Roos van Berkel első közös koreográfiai együttműködése, amely egyben a két kultúra találkozása is.

November 7-én nyit az Art9 Galériában a Nyomok című kiállítás, ahol a Fotóhónap 2014 keretein belül holland és magyar kortárs képzőművészek műveit láthatjuk.

További információk:  www.dacs.hu