Dürer híres nyula is látható lesz a bécsi múzeumok éjszakáján

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 19. 16:03

Október 1-jén a bécsi Múzeumok Hosszú Éjszakáján több mint 130 kiállítóházba látogathatnak el este 6 és hajnali 1 óra között az érdeklődők. Az Albertinában ismét látható lesz Dürer híres Mezei nyula, amelyet csak ötévente állítanak ki.

Több mint hétszáz osztrák, valamint szlovén, svájci, német és liechtensteini múzeum, galéria és kulturális intézmény csatlakozott idén az osztrák közmédia, az ORF kezdeményezésére október 1-jén megrendezett Múzeumok Hosszú Éjszakájához. Ezen az estén nemcsak hajnali 1 óráig tartanak nyitva a kiállítóházak, de különleges programokkal és tárlatvezetésekkel is várják a látogatókat. Bécsben több mint százharminc múzeum közül választhatnak az érdeklődők.

Fotó: ORF / Hans Leitner


A bécsi Albertina például Albrecht Dürer híres akvarelljével, a Mezei nyúllal készül a különleges eseményre, amelyet ötévente állítanak csak ki. A világ legnagyobb meteoritgyűjteményével rendelkező Természettudományi Múzeum pedig a Willendorfi Vénusszal toboroz látogatókat, amely a rendezvény egyik plakátarca is.

Az osztrák kertépítészet történetét bemutató Gartenbaumuseumban növénydoktor, ikebana-kiállítás, kertépítészeti tanácsadás és zenés produkciók színesítik a programot. Az Österreichisches Volksliedwerkben, amely az osztrák népzene és -tánc múzeuma és archívuma is egyben, a közönséggel együtt keltik életre a hagyományokat. A profi néptáncosokhoz bárki csatlakozhat, de lehet csak nézelődni is.

Régi tagja a Múzeumok Hosszú Éjszakájának a bécsi Temetkezési Múzeum, ahol a különleges alkalomból bárki kipróbálhatja, hogy mennyire kényelmes egy koporsó, temetői dalokat és anekdotákat hallhat vagy megnézheti a Max Hegele tervei alapján készült Borromeo Szent Károly-templomot, amely fontos tájékozódási pont a Bécsi Központi Temetőben.

Újonnan csatlakozott a rendezvényhez a Condomi-Museum, amely a Liebenswert – feminine Lebensart nevű szexshopban kapott helyet. Az érdeklődők több mint háromszáz érdekes, különleges és vicces kiállítási tárgy mentén ismerhetik meg az óvszerek és a biztonságos szex történetét.

A Kunsthalle Wienben a beton, az 50-es, 60-as évek brutális és modern építőanyaga áll a középpontban;a Bécsi Főpályaudvaron pedig vezetett séták keretében vagy éppen egy virtuális valóság szemüvegen át nyerhetnek bepillantást az osztrák főváros legfontosabb közlekedési csomópontjának mindennapjaiba az érdeklődők.

Fotó: ORF / Hans Leitner


Jegyek bármelyik résztvevő múzeumban, vagy elővételben interneten válthatók. Gyermekek számára 12 éves korig a részvétel ingyenes. Bécsben a rendezvény kiindulópontja a Maria-Theresien-Platz, ahol programfüzet és jegy is kapható, és ideiglenesen berendeztek egy Citybike állomást is azoknak, akik rendezvénybuszok vagy tömegközlekedés helyett közösségi kerékpárral járnák végig a kiválasztott helyszíneket. Részletes program: langenacht.orf.at