Eger megszólítja Európát

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. január 23. 10:34

Eger hivatalosan is benyújtotta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére.

A hivatalosan benyújtott pályázatról a Magyar Kultúra Napján sajtótájékoztatót tartottak az Eszterházy Károly Egyetemen. Köszöntőjében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője arra utalt, hogy a város évek óta élen jár a turizmusban, véleménye szerint 2023-ban a fénykorát élheti majd a település. Ehhez hozzájárul, hogy összekötik Egert az M3-as autópályával, fejlesztik a várat, a borászatokat, a gyógyvízi létesítményeket.

Egerben fényjátékkal is készülnek az EKF-pályázatra

Fotó: turizmus.com

A város vezetésének az a célja, hogy az érkező vendégeknek minél több látványosságot nyújtsanak, programokat és helyi termékeket kínáljanak. Kiemelte, hogy jelenleg Eger az egyetlen hazai megyeszékhely, amely az elmúlt időszakban együttműködési szerződést kötött Budapesttel. A pályázat újabb fejlesztési lehetőségeket tartogat és tovább erősítheti a város imázsát is.

Ezután a Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat kidolgozásában részt vett stratégiai partnerek képviselői számoltak be arról, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a munkában. Így az Eszterházy Károly Egyetem, a Bükki Nemzeti Park, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, valamint az Eger környezetében levő tizenegy település - Ostorostól, Szarvaskőig, illetve Felsőtárkányig - akikkel együttműködési szerződést kötött az egri önkormányzat.

Elhangzott, hogy az EKF-program keretében bemutatják Eger és környéke borkultúráját, a Bükkaljai kőkultúrát, a gyógyfürdőket, továbbá új túrákat ajánlanak és felhívják a figyelmet a kerékpáros turizmus lehetőségeire is.

Várható, hogy a több mint száztíz éves Uránia Filmszínházat felújítják, amely filmmúzeum, oktató-mozi és multimédiás élményközpont lehet a jövőben.

Habis László Eger polgármestere a pályázat szerkezetét és stratégiai elemeit ismertette. Hangsúlyozta, hogy a közel 60 ezer lakosú város épített öröksége, aktív kulturális élete, nemzetközi kapcsolatai, a külföldi testvérvárosokkal való együttműködése és a várható további fejlesztések európai léptékkel is mérhetők. A város sokszínű életet él, van mondanivalója Európának és így képes a színvonalas bemutatkozásra. Emlékeztetett, hogy az önkormányzat áttekintette a kormány 2030-ig szóló stratégiai fejlesztési elképzeléseit és ehhez igazította Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázati programját.

Ezzel is szeretnék ráirányítani a fiatalok figyelmét a hevesi megyeszékhely és környéke kulturális, örökségi és tudományos értékeire.

Az élményszerzés fontosságát méltatta a fiatalok vizuális nevelésében Koltai Lajos, Kossuth-díjas operatőr-rendező, az EKF 2023 Eger projekt művészeti igazgatója. Ebben elsődlegességet élvez a filmkultúra. A sajtótájékoztató zárásaként bemutatták azt az Egerről készült kisfilmet, amely Domán Dániel alkotott és a pályázat része lett.