Egyre több látogatót vonz a megújult kastély és a kegyhely

Forrás: bama.hu

 2017. február 20. 17:46

Tavaly ért véget a több százmilliós egyházi fejlesztés Máriagyűdön és Püspökszentlászlón – a megújult kegyhely és a kastély egyre több látogatót vonz.

Több százmilliós fejlesztéseket követően a püspökszentlászlói kastély tavaly májusban, a máriagyűdi látogatóközpont pedig novemberben nyílt meg a látogatók előtt. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy vannak látogatók szép számmal.

Püspökszentlászló

Máriagyűdön létrejött a Rózsafüzér-sétány, amely kerti padokkal, világítással, ivókutakkal vezet fel a Fájdalmas Anya szobrához, ahonnan kacskaringós ösvényként visszatér a templom nyugati kapujához. A 800 méter hosszú sétány kiépítése a turisztikai fejlesztés leglátványosabb újdonsága: alaprajza hatalmas rózsafüzért formáz. A sétány a pavilonsor udvarába torkollik, ahol a nemrégiben megnyitott Látogatóközpont működik, mely információs pontnak, ajándékboltnak, kávézónak is otthont ad.

A látogatóközpont szolgáltatásai közül kiemelkednek az igénybevehető audioguide-ok, melyek segítségével, közösségben vagy egyedül, séta közben is megismerhető a kegyhely története, vagy lehetőség van keresztúti ájtatosságra, rózsafüzér vagy szentolvasó guide segítségével Jézus és Szűz Mária életének egyes eseményein elmélkedjenek. A fiatalok és az applikációkat kedvelők számára pedig olyan játékos app készült, amit telefonra letöltve interaktív kvíz formában ismerteti meg a Kegyhelyet, tartalmas időtöltést kínálva családok számára is.

Máriagyűd

A püspökszentlászlói beruházás kiterjedt a kastély és a vele egybeépült templom műemlék épületének teljes felújítására, amelynek során az épületegyüttes visszanyerte eredeti formáját, miközben statikai megerősítést kapott, vezetékeit és gépészetét teljesen újra cserélték. Helyet kapott egy Mindszenty-emlékszoba és kiállítás, továbbá az épület történetét, a püspöki nyaraló életét bemutató tárlat. A gazdasági melléképületek és a kastély udvara a látogatók fogadására szolgál, és rendezvénytermet, gyermekfoglalkoztatót alakítottak ki bennük. A kocsiszín és az istálló megőrizte 19. századi külsejét.

A kastély parkosított udvara – ahol büfé is várja a vendégeket – szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas. A kastély a meghatározott időpontokban, s a honlapon elérhető feltételek mellett bárki számára nyitott és látogatható, de nem az a cél, hogy turisztikai központtá váljon.

Az egyházmegye szeretné megőrizni Püspökszentlászló csendességét, természeti szépségét. A helyszín elsődlegesen az elmélyülést, a lelki feltöltődést szolgálja, így leginkább lelkigyakorlatokat szerveznek majd ide. A jövőben az arborétum további fejlesztését is tervezik.

Püspökszentlászló

A Pécsi Püspökség egyházi műemlékeinek felújítása eredményeként azok turisztikai vonzereje egyre erősebb: a látogatószám mintegy 77 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A Pécsi Püspökség területén 906 idegenvezetés zajlott, de jelentős volt a püspökszentlászlói kastélyt és a máriagyűdi templomot látogatók száma is.