Megújult a püspökszentlászlói kastély

Forrás: MTI

 2015. október 29. 14:10

Átadták a Pécsi Egyházmegye mintegy félmilliárd forintból felújított kastélyát, kápolnáját és gazdasági épületeit a baranyai Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón csütörtökön.

Az eredetileg 1797-ben, Esterházy Pál pécsi püspök által későbarokk stílusban építtetett nyári püspöki rezidenciát döntő részben európai uniós pályázati támogatásból varázsolták újjá, benne látogatóközpontot, zarándokszállásokat alakítottak ki, Mindszenty-emlékszobát, kiállítást rendeztek be, s helyreállították a kastélyt a kápolnával összekötő folyosót.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a beruházás jó példája annak, hogy a kormány és a katolikus egyház sikerrel tud összefogni kulturális, vallási-turisztikai fejlesztések megvalósítása érdekében.

A püspökszentlászlói püspöki rezidencia felújítása megfelel a kulturális örökség megőrzésével szemben támasztott elvárásoknak és a 21. századi turisztikai igényeknek - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kastély és annak a turisták által kedvelt arborétuma 220 éve van a katolikus egyház tulajdonában, az épületet legutóbb Zichy Gyula püspök újítatta fel a 20. század elején.

Az épületben a második világháború után a falu iskolájában tanító Orsolya-rendi apácák éltek, az a szerzetesrendek feloszlatása után 1997-ig szerzetesnővérek szociális otthonaként funkcionált - mondta.
Kiemelte: a kastély arról is nevezetes, hogy az elnyomó kommunista hatalom 1955-ben néhány hónapon át ott tartotta fogva Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket, "nehogy a szabadság szimbólumává válhasson az önrendelkezésétől megfosztott magyarság szemében".

Udvardy György megyéspüspök arról szólt, hogy az egyházmegye a felújítással a jelenlétét és szerepét szeretné erősíteni Püspökszentlászlón, ahol karmeliták és lelkigyakorlatos házat működtető jezsuiták is tevékenykednek. Azt mondta, a kastélyban ott van a nővérek, szerzetesközösségek imádsága, küzdelme, Mindszenty bíboros szenvedése, áldozata, s ha kicsiben is, de a maga teljességében benne van az egyház történelme.

A püspök hangsúlyozta, a megújult épületek feladatot is adnak az egyházmegyének: az imádság, az élethivatás keresésének, megtalálásának, az életrendezés, az istenre találás, a teremtett világ védelmének, a világ és az egyház előre mozdításának feladatát.

Dohoczky Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója azt közölte, hogy a püspökségnek az elmúlt négy évben 138 pályázata kapott összesen mintegy 4,4 milliárd forint támogatást. A pénz mintegy felét több mint 120 templom és plébánia rekonstrukciójára, s hét oktatási intézmény felújítására költötték.
Az egyházmegye úgy volt képes a jelentős önerőt is igénylő projektekre, hogy közben visszafizette hiteleit, s jelenleg nincsenek tartozásai - tette hozzá a gazdasági igazgató.