Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon (frissítve)

Forrás: MTI

 2021. május 14. 22:53 / Utoljára frissítve: 2021. május 15. 12:30

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt – erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos. De a beutazók csak akkor mentesülnek a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvétele után legalább tíz nap eltelt.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.
A határrendészet – Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő – nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar most megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt. Ám hangsúlyozta, hogy karanténügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

Nagyszeben főtere

Fotó: ©Sorincolac/123rf.com

Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította: a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap.

Frissítés:

Románia módosította a beutazókra érvényes karanténszabályozást

A román országos járványügyi operatív törzs (CNSU) új karanténszabályozást vezetett be, az országokat a fertőzési rátájuk alapján osztályozva.

Mostantól azokat az országokat sorolják a "zöld zónába", ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya nem éri el a lakosság másfél ezrelékét. A "sárga zónába" a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak, a három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat pedig a "vörös zónába" sorolják.

Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk. A sárga zónából érkezőkre – jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is – kéthetes karantén vár, kivéve, ha legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.
A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.
A korábbi szabályozásoktól eltérően tehát már nem kerülhetik el a karantént azok, akik arra hivatkoznak, hogy átestek a betegségen.

Románia eddig azokat az országokat tekintette járványügyi szempontból magas kockázatúnak, ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma: az ebből a térségből érkező utasokat – bizonyos kivételektől eltekintve – kéthetes karanténba küldte.

Mivel azonban a romániai fertőzési rátánál most már csak a portugál, finn, máltai és izlandi alacsonyabb az Európai Unióban, a többi tagállamból hazalátogató román vendégmunkásokra kéthetes karantén várt. Románia javuló járványügyi mutatói paradox módon a külföldi turisták visszatérését is ellehetetlenítette és ez a romániai vendéglátósokat hátrányosan érintette.