Esti légyottra hív a Zsolnay Negyed

Forrás: MTI

 2022. szeptember 12. 12:00

Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, divatbemutató, koncertek és kézműves programok várják éjfélig a látogatókat szeptember 17-én Pécsett, a Zsolnay Negyed Éjszakáján.

A kulturális létesítményt üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint az est során a Zsolnay család egykori lakóházában korhű ruhába öltözött idegenvezetők kalauzolják el a látogatót a 19. századi mindennapokba, a család és Pécs életébe. Megismerkedhetnek továbbá az eozinkészítés titkaival, Zsolnay Miklós kalandos életútjával és a rejtélyekkel teli Zsolnay Mauzóleummal is. A Rózsaszín Zsolnay kiállítás felfedezésében a gyűjtő Winkler Barnabás segít majd a látogatóknak, míg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény műhelytitkait a kurátor, Komor István mutatja be.

Az esti programokat feldobják a LED-show világító kellékei

Fotó: facebook.com/zsolnaynegyed

Pán a paplan alatt címmel tart humoros, tematikus élménysétát Kövér András slammer, de az érdeklődők a Bóbita Bábszínház kulisszatitkait is megismerhetik Sramó Gábor igazgató tolmácsolásában, míg szubjektív tárlatvezetés során ismerhető majd meg Az űr – Alternatív kozmoszok című kiállítás.

A Firebirds cirkuszcsoport két előadást is tart a kultnegyed éjjelén: a tüzes show-ban akrobatikus mozdulatok, bravúros emelések kerülnek a középpontba, míg a LED-show során világító LED-eszközökkel varázsolják el a közönséget.

A zenekedvelők a Percussion Project Pécs Csillagfényes Terasz Party-ján és a Galaxisok koncertjén kapcsolódhatnak ki.

Feltárul a rejtélyekkel teli Zsolnay Mauzóleum is

Fotó: facebook.com/zsolnaynegyed

Igazi kuriózumként a Hétköznapok a Zsolnayban címmel tart előadást Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, míg Csörsz Klári divattervező egy éjjeli divatshow keretében bemutatja a Zsolnay kerámiák ihlette kollekcióját.

A gyerekeket – akik akár fényvisszaverő arcfestést is kérhetnek majd – ZŰR-lény-keresés, űrbábkészítés, Mars-küldetés, múzeumpedagógiai foglalkozás és látványos fizikai bemutató várja, és a kicsik a negyed világító játszóterén is szórakozhatnak majd.

Lesz továbbá kerámia élményfestés, csempehajtogatás, filmvetítés, fotókiállítás, nyitva tart a VR Univerzum, a Labor-Interaktív Varázstér és a Planetárium.

A programokról további részletek olvashatók a zsolnaynegyed.hu oldalon.