Pécsi gasztrotúra: imák, sörök és ehető vadnövények

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 11:20

Saláta porcsinból, medvehagymás kence, görögszénás kecskesajt, sváb pejsli, mángoldos cukkinifőzelék, gluténmentes sör és speciality kávé – csak néhány különleges étel és ital abból a kínálatból, amit egy pécsi gasztrotúrán érdemes megkóstolni.

Július végétől a város négy ikonikus látnivalójával a dobozán csábít Pécs felfedezésére a limitált kiadású Pécsi Prémium Láger sör. Ebből az alkalomból sajtótúrán ismerhettük meg Pécs sokszínű és innovatív gasztronómiai kínálatát. A túra természetesen a 170 éves Pécsi Sörfőzdében, Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő főzdéjében kezdődött.

Rézüst a Pécsi Sörfőzdében

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A legnagyobb magyar kisüzemi sörfőzdének számító létesítmény kóstolópincéjében a sörgyártás folyamatának áttekintése mellett meg is kóstolhattuk az üzem termékkínálatát, amelyben a prémium pils, a lager, az american pale ale, a meggyes, a barna és az alkoholmentes Radler mellett a gluténmentes lager is szerepel. Utóbbi valódi különlegességnek számít, már külföldre is szállítanak belőle.

A kortyolgatás közben megtudtuk, hogy július végén került piacra egy új prémium lager-válogatás, amelynek darabjain négy ikonikus pécsi helyszín szerepel. A látnivalókhoz kapcsolódó információk az ismerdmeg.pecsisor.hu honlapon érhetők el.

Helyi nevezetességek kerültek a limitált kiadású sörök dobozára

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltáb

A sörfőzdei tájékoztató során Ruzsa Csaba, Pécs város alpolgármester kiemelte: az utazásnak fontos része a helyi gasztronómia felfedezése, a városnak pedig fontos célja a helyi tradicionális vállalatok erősítése. Hozzátette, hogy a PécsNYITVA turisztikai oldalon egy sörtérképpel is várják a látogatókat, ahol mindenki megtalálhatja, hogy a városban hol kínálják a közelükben a pécsi söröket.

Kincses Márk turizmusfejlesztési osztályvezető a beszélgetés során kiemelte: Pécs és környéke egy bő hétre is kínál elegendő élményt: a Mecsek, Orfű, Siklós, Harkány, a villányi borvidék remek kiegészítője lehet egy pécsi látogatásnak.

Friss programtippekkel a PécsNYITVA közösségi felületein kívül a megújult Pecs.hu oldalon is találkozhatnak az érdeklődők. A gasztronómia iránt érdeklődőknek kötelező program az 2022. augusztus 20-i hétvégén a Pécsi Szelet Baranyai Gourmet Piknik, amikor a pécsi Múzeum Utcában egy helyen kóstolhatják körbe Baranya étel- és italkínálatának legjavát, találkozhatnak neves séfekkel, helyi termelőkkel.

 

Konyha testnek és léleknek

Pécsi programunk ezután gasztronómiai élményekkel folytatódott a Mecsekoldalban található Soul Kitchenben. Csonka Máté tulajdonos elmondta, hogy a Pécsett tanuló külföldi diákok egyik kedvenc helyének számító étteremben minden étel frissen készül: az vendégek a főzés folyamatát a látványkonyhában kísérhetik végig. A rendszeresen megújuló menüről olyan fogásokat kóstolhattunk meg, mint a marinált színes cukkinisaláta lágy kecskesajttal és sós granolával, a csirkés házi tészta satay szósszal vagy a kacsamell sós meggyes sör jus-vel, céklával és súfnudlival.

Cukkinisaláta lágy kecskesajttal és sós granulával a Soul Kitchenből

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Lakatok és imák

A több mint kiadós ebéd után igencsak ránk fért egy séta, amelynek során felkerestük a pécsi belváros néhány ikonikus látnivalóját Kövér András (Kövi) idegenvezető kíséretében. A túra első állomása a Szent Péter és Szent Pál nevét viselő pécsi székesegyház volt, amelynek tornyából kiváló körpanoráma nyílt az egész városra – egy meredek lépcsősor megmászása után.

A Magtár teraszáról is gyönyörködhetünk a pécsi székesegyház látványában

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Ha valaki a 36 fokos hőségben egy korsó sörrel vagy egy limonádéval hűtené le magát, annak nem túl messzire mennie, hiszen a Székesegyház szomszédságában áll a 18. században gabonatárolónak épült Magtár Látogatóközpont. Az épület ma egyszerre turisztikai információs pont, konferenciahelyszín és vendéglátóhely.

Egy rövid, sörözéssel egybekötött pihenő után a város szíve, a Széchenyi tér felé vettük az irányt, ahol Pécs ikonikus épületét, a Gyertyaszentelő Boldogasszony templomot, vagyis Gázi Kászim pasa dzsámiját kerestük fel. Utunk a messze földön híres, több ezer zárszerkezetből álló lakatfal mellett vezetett el, ahol persze mindenki vad szelfizésbe kezdett.

Az egyik ikonikus pécsi lakatfal

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A lakatfal ma már nem is csak egyetlen fal, a falak rácsaira évtizedek óta szerelmespárok akasztanak fel szerelmük zálogaként egy-egy lakatot, és hogy a pár tagjai örökre együtt maradjanak, a kulcsot messzire hajítják. Amint azt Kincses Márktól megtudtuk, a #Pécs NYITVA kampány logója nem véletlenül lett a város jelképeivel díszített lakat, amely utal a város egyik szimbólumává vált lakatfalra, ugyanakkor jelképezi a város nyitottságát is.

Sétánk végén megérkeztünk a Széchenyi teret uraló pécsi dzsámiba, amelynek a helyén eredetileg keresztény templom állt, ennek köveiből épült a muzulmán imahely, amely ma már katolikus templomként működik. A török időkre az épület formája mellett számos díszítőelem, falfestés, szamárhátíves ablak emlékeztet a belső térben.

A Széchenyi téren álló dzsámi ma katolikus templomként szolgál

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Túl sok időnk nem maradt a dzsámi felfedezésére, mert rohannunk kellett, hogy még zárás előtt legalább egy gyors sétát tehessünk a fantasztikus Zsolnay Negyed sok büszkesége közül az egyikben, a Zsolnay-gyár aranykorát bemutató Gyugyi Gyűjteményben. A közel 700 darabból álló kollekcióban mindhárom művészeti irányzat - a historizmus, a millennium és a szecesszió - remekei megtalálhatók, az eozinmázas szecessziós alkotások különösen lenyűgözőek.

Egy páratlan darab a Gyugyi Gyűjteményből

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Családias vendéglátás a Tettyén

Intenzív pécsi programunk este egy legendás vendéglátóhelyen, a Mecsekoldalban elhelyezkedő Tettye vendéglőben folytatódott. A városrész és a vendéglő neve a 16-17. századból származik amikor mohamedán szerzetesek az itt álló püspöki nyári palotát kolostorként (törökül: tekke) használták. A vendéglőt 1986 óta üzemelteti a Maszler család. Az étlap kínálatában olyan sváb specialitások is megtalálhatók, mint a pejsli, a toros leves és a töltöttes, de bármit is rendelünk, biztosan lehetünk benne, hogy kiváló minőségű, tartalmas fogást tesznek majd elénk. Az általam kóstolt spenótos rizottóval tálalt roston sült lazac is fantasztikus volt.

Klasszikus kockás abrosz fogadja a vendégeket a Tettye Vendéglőben

Fotó: Turizus.com / Szántó Zoltán

Az étterem szomszédságában található tettyei romok kiváló rendezvényhelyszínként szolgálnak, ottjártunkkor éppen a városból elszármazott popzenekar, a Punnany Massif adott kamarakoncertet limitált létszámú közönség előtt. A romok között igazi örömzenélés tanúi lehettünk. Hogy mennyire emberi léptékű város Pécs, az abból is kiderült, hogy a koncert után kellemes sétával alig 20 perc alatt eljutottunk szálláshelyünkre, a négycsillagos Corso Hotelbe.

 

Nemcsak krumpli és káposzta

Egy gasztrotúra mit sem ér piaclátogatás nélkül, így másnap mi is az idén júliusban átadott vadonatúj pécsi Vásárcsarnok felfedezésére indultunk. A beltérben 36 üzlethelyiség, 30 pavilon, 184 asztal található, a kültéren 82 asztal és 4 pavilon várja a vásárlókat. A patyolattiszta csarnok vezetőjétől, Orbán Krisztinától megtudtuk, hogy igyekeznek a piacok hagyományos közönsége mellett a családokat, a tudatos vásárlókat, valamint városban tanuló bel- és külföldi diákokat is megszólítani, ezért a különféle mentes árucikkek mellett gasztronómiai élményeket is kínálnak. Az ételudvarnak nevezett szekcióban a lángos és a sültkolbász mellett pljeszkavicát is ehetünk. Az őstermelők pultjainál különféle sajtokat, füstölt árukat, hús- és zöldségkrémeket találunk, és természetesen mindenhol szívesen megkínálnak egy kis kóstolóval.

Tiszta, levegős, igényes és átlátható az új pécsi Vásárcsarnok

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Nem gaz, étel!

És ha már szóba kerültek a kézműves élelmiszerek, ezen a vonalon folytatódott a kirándulásunk dr. Németh Ibolya, azaz BioBia kiskertjében. Eredetileg a Mecsekoldalban szedtünk volna közösen vadnövényeket, ám a hosszan tartó hőség és a szárazság miatt ennek nem lett volna sok értelme, BioBia előadása és kiskerti kóstolója azonban bőven kárpótolt minket.

BioBia porcsinnal a kézben

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Mint megtudtuk, a Mecsek Zöldút Egyesület vendéglátással egybekötött programokat szervez, túraútvonalai pedig az egész Mecseket bejárják. A tagok BioBia vezetésével felkutatják a környékbeli falvak helyi értékeit, termékeit, gasztronómiáját. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában.

2015-ben a kezdeményezés elnyerte "Magyarország legízletesebb úti célja" címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence" (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk" pályázaton.

Miközben a porcsin, a katáng és a mályvavirág étkezési célú felhasználásáról hallgattuk BioBia lenyűgözően tartalmas és izgalmas előadását, a kamrájából egymás után kerültek elő a finomságokkal telt üvegek: volt ott zsírban eltett medvehagyma, ecetes lében tartósított júdásfül-, géva- és szekfűgomba, japánbirsbefőtt, csatni és többféle lekvár. A nem mindennapi finomságokat frissen sült, teljes kiőrlésű bagette-tel kóstolgattuk.

Kincsek BioBia kamrájából

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Bulihely és vadnövénykonyha

BioBia filozófiáját az egyik pécsi vendéglátóhely, a Szabadkikötő séfje is átvette. A Király utca végénél található étterem esténként a fiatalok egyik kedvenc találkozóhelye, ahol a borok és sörök mellett különleges rumokat, konyakokat és koktélokat kínálnak gyakran élőzene kíséretében.

Fazekas Bálint séf felügyelete mellett ugyanakkor konyhájukban a szezonális, pécsi és Pécs környéki kistermelők alapanyagaiból dolgoznak, a fogásokat pedig gyakran megbolondítják ehető, vadon termő növényekkel, virágokkal. Egy ilyen menüt ehettünk mi is végig a séf értő magyarázata mellett.

Farkas Bálint séf részletesen mesélt is az ételekről

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Az ételsor őszibarackból és mirabolán szilvából készült gyümölcslevessel indult, amelyet egy kis tökmagolajjal bolondított meg a séf, majd görögszénás kecskesajttal tálalt sült cékla- és vadalmasaláta következett.

Főételnek egy olyan csirkés fügecurryt kaptunk, ami után tényleg megnyaltuk mind a tíz ujjunkat, a könnyedebb fogások kedvelői zabfasírttal tálalt mángoldos cukkinifőzeléket kanalazhattak. Az ételsort mirabolánszilvás panna cotta koronázta meg.

Csirkés fügecurry kuszkusszal a Szabadkikötőben

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Cracker Jack odapörköl

Az ismét csak kiadós ebéd után kávézni egy újabb különleges pécsi helyre, a 2020-ban indult pécsi Cracker Jack Coffee Roastersbe indultunk. Nem árt tudni, hogy ez nem egy kávézó, hanem a kevés hazai kávépörkölő üzemek egyike, amely bejelentkezés után látogatható. A legmodernebb, számítógép-vezérelt gépekkel felszerelt manufaktúrában minden a minőségről szól, az alapanyagbeszerzéstől a tökéletes pörkölésen át az egyedi csomagolásig.

Hajdú Balázs pörkölőmester beavatott minket a kávépörkölés tudományába

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A program során hatféle kávét kóstolhattunk, az alapvetően világosra pörkölt kávészemek íze egészen eltérőnek bizonyult a származási helytől függően. Mint Hajdú Balázs pörkölőmestertől megtudtuk, egyre több speciality kávézóban kóstolhatjuk meg országszerte a náluk pörkölt szemekből főzött eszpresszót vagy kapucsínót.

 

A tanulmányutat Pécs város megbízásából kiadónk leányvállalata, a PR in Hungary szervezte.