Ismét látogatható a világ legnagyobb Buddha-szobra

Forrás: turizmus.com

 2019. május 08. 09:34

Mintegy féléves látogatói tilalom után ismét megnyitották a turistaforgalom előtt a Szecsuán tartományban található óriás Buddha környékét. A világ legnagyobb ókori Buddha-szobra 1996 óta része a világörökségnek.

A Xinhua hírügynökség szerint a szobor – mint annyi más kínai természeti és kulturális örökségi hely – az időjárás, a légszennyezés, a nem megfelelő védelem és a turistaáradat okozta káros hatások áldozatává vált, elkoszolódott és néhol meg is repedt, bár szerencsére a 2008-as szecsuáni földrengés nem tett kárt benne.

A védelem érdekében a helyi önkormányzat már bezárta a szobor közvetlen közelében található gyárakat és erőműveket is.

Az 1300 éves, 70 méter magas szobrot közvetlenül a Leshan-hegy sziklafalába faragták. A nyolcadik században, a Tang-dinasztia korában épült, némi kihagyásokkal 90 évig.

A világ legnagyobb ókori Buddha-szobra 1996 óta a világörökség része

Fotó: pixabay

Az óriás Buddhát 2000 óta kétszer javították, egyszer 2001-ben és 2007-ben. A mostani helyreállítás a legfejlettebb technológiával zajlott, beleértve a 3D-s képalkotást és a drónnal végzett feltárásokat.

A szobor viszonylag könnyen megközelíthető Szecsuán fővárosától. Népszerű látnivaló a turisták számára, évente milliók látogatnak oda vonattal, busszal és komppal, hogy megcsodálják az építészeti bravúrt, a szépséget és a hihetetlen környezetet.