Ízes Magyarország: Pécsváradi Leányvásár

Forrás: turizmus.com

 2019. október 14. 11:16

Néptánc, sült gesztenye, mézeskalácsszív és párkeresés – ezek az ősi gyökerekkel bíró leányvásár hívószavai. Látogasson el Pécsváradra október 18. és 20. között!

Az országos hírű fesztivál jóval több, mint néptáncegyüttesek találkozója. De miért leányvásár a neve? A török hódoltság végéig visszanyúló történetét Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató írja le. A Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással Várkonyban és a rá következő országos vásáron, Pécsváradon.

 

A leányok legszebb ruháikban sétáltak, nótáztak és táncoltak, a serpenyőkben pedig illatos gesztenye pirult. Alkalom volt ez az ismerkedésre, barátkozásra, de legfőképpen a szerelemébresztésre. Ezt a kedves párkereső ünnepet keltették életre 1966-ban 15 néptánccsoport fellépésével, s nevezték el tréfásan leányvásárnak.

A belépődíjas rendezvényen – 14 év alattiaknak és helyieknek ingyenes –ma már mintegy ezer néptáncos lép fel, elmaradhatatlan a Leányvásár szépének megválasztása. Gasztroudvar, koncertek és interaktív gyerekműsorok színesítik a programot.

A Lukács napjához kötődő összejövetelen nem csak a mézeskalácsszívek találhatnak egymásra.

 

ÉLJE ÁT!

  • Legyen a maga szerencséjének kovácsa! Készítse el egyedi szerencsepatkóját a pécsváradi vár kovácsműhelyében (előzetes bejelentkezéssel bármikor).
  • Sétáljon egy nagyot az őszi ruhába öltözött Dombay-tó körül! Baranya megye első mesterséges tava egy festői völgyben fekszik Pécsvárad mellett.
  • Túrázzon az Óbányai-völgyben! A romantikus patakvölgyben olyan természeti csodákat láthat, min a Ferde-vízesés vagy a Csepegő-szikla.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Pécsváradi vár: Bencés monostorát Szent István alapította. Altemplomában a legrégebbi hazai bizánci típusú freskó látható. Érdekes a gyógynövénykert, a kovácsműhely, a füstöskonyha és az ispotály is.

 

 

Zengő: A Mecsek legmagasabb pontja, nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgása nem más, mint a bent rekedt kincskeresők kiabálása. Számos túraútvonal szeli át.

 

 

Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony: A tojáshímzés és -díszítés hagyományait mutatja be országonként és tájegységenként, vitrinjeiben jelenleg 2230 díszített tojás látható.

 

Infó: pecsvaradileanyvasar.hu


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: