Július 10-től tartják a 33. Máltai Jazz Fesztivált

Forrás: turizmus.com

 2023. április 21. 10:33

A Festivals Malta és a Nemzeti Örökségvédelmi, Művészeti és Önkormányzati Minisztérium idén 33. alkalommal rendezi meg a Máltai Jazz Fesztivált, mely szinergiát kíván teremteni a feltörekvő és a vezető zenészek között.

A Festivals Malta portfóliójának legkiemelkedőbb nemzeti és nemzetközi eseménye július 10-én veszi kezdetét az Embassy Hotelben Daniel Sant, William Smith és Dean Montanaro nyitókoncertjével - közölte a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A fesztiválhét esti koncertekkel folytatódik a Valletta City Theatre-ben, a The New York Blue Quintet műsorával, New York legjobbjainak, Joe Magnarelli és Jeb Patton közreműködésével.

A művészeti vezető, Sandro Zerafa szerint: „A fesztivál egyedülálló Európában, és ismertsége egyre nő. Egyike azon ritka kulturális eseményeknek, amely a művészi kiválóságot és a népszerűséget ötvözik. Egy olyan korszakban, amikor a jazzfesztiválok felhígulnak, és eltávolodnak a jazztől, a Máltai Jazzfesztivál megőrizte művészi integritását, miközben egyre újabb közönséget vonz.”

maltajazzfeszt

A Máltai Jazz Fesztivált Vallettában rendezik meg július 10. és 15. között

Fotó: VisitMalta

Az idei év egyik főszereplője a 23 éves, a legjobb új előadónak és a legjobb vokális jazzalbumnak járó Grammy-díjjal díjazott, Samara Joy, aki július 14-én lép fel a Ta’ Liesse-ben. Ugyanezen az estén áll színpadra Immanuel Wilkins, énekes, szaxofonos és Blue Note előadó is. A Máltai Jazz Fesztiválon a világ egyik legelismertebb trombitásaként ismert Raynald Colom, valamint Kurt Rosenwinkel kvartettje, Greg Hutchinson, Doug Weiss és Nicola Andrio is helyet kap.

A helyi jazz veteránja, Paul Giordimaina és triója a néhai Charles 'City' Gatt előtt tiszteleg, az Ukrajnában élő máltai szaxofonos, Carlo Muscat és kvartettje pedig Carlo Wool című albumáról ad elő. Az ingyenes jam session-ök is hagyománnyá váltak a fesztiválon, ezeket a helyi Offbeat jazz bárban tartják.

A fesztivál lehetőséget biztosít a jazz rajongóinak és fiatal zenészeknek, hogy ingyenes mesterkurzusokon vegyenek részt professzionális jazz zenészekkel, akik betekintést nyújtanak a jazz stílusaiba és technikáiba – a fesztivál idén Immanuel Wilkins, Laurent Coq, Francesco Ciniglio, Jep Patton és John Magnarelli (Blue Note Collective) mesterkurzusait kínálja többek között.

A Máltai Jazz Fesztivál Vallettában kerül megrendezésre július 10. és 15. között.