Magyarország vár: Ahol a Trabantot is kihímezik

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 08. 14:30

A Bükkalja és az Alföld találkozásánál elterülő Mezőkövesdnek még Mátyás király adott pecsétet és városi rangot, nem véletlen, hogy Matyóföld szíve büszkén őrzi, ápolja hagyományait.

Gyógyhely

Mezőkövesd nevét legtöbben a Zsóry Gyógy- és Strandfürdővel kapcsolják össze, amely csendes, nyugodt környezetben 22 kül- és beltéri medencével, wellnessrészleggel, csúszdaparkkal várja a pihenni vagy gyógyulni vágyókat a városközponttól három kilométerre.

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

A szomszédságában a közelmúltban átadott új kemping igényesen megépített, jól felszerelt faházaival pedig tovább szélesítette a gyógyhely szálláslehetőségeit.

 

Matyók és gépek

Két csobbanás között, mondhatni, kötelező felfedezni Matyóföld értékeit, hiszen a matyó örökség 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi örökség védettségi listájára. Az egykori Korona Szálló épületében kialakított Matyó Múzeumban aprólékosan megismerhetjük a matyó népművészetet, az itt élő emberek sok évszázados, izgalmas történetét. Folytassuk sétánkat a skanzenszerű Hadas városrészben, amelynek bejáratát egy faragott kapu jelzi.

A Kisjankó Bori emlékház a Hadas városrész egyik éke

Fotó: Irházi János

Az elnevezés arra utal, hogy annak idején az egymással rokon családok „hadakban” éltek. A régi településszerkezetet őrző utcácskák 150-200 esztendős parasztházaiban ma alkotóműhelyek működnek – köztük Mézeskalács tájház, Bútorfestő alkotóház, Kisjankó Bori emlékház, Tűzzománcos ház –, de rendszeresen szerveznek itt hagyományőrző programokat is.

Közel 2700 kiállítási tárgyával egyedülálló Magyarországon a gépmúzeum

Fotó: Irházi János

Magyarországon egyedülálló a körülbelül 2700 kiállítási darabból álló Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, amelyet feltétlenül idegenvezetéssel érdemes körbejárni. Láthatók itt 19. századi, állati erővel hajtott járgányok, későbbi, korszerűbb traktorok, erőgépek, van egy külön Volánbusz-terem, de a fő sláger a „matyóhímzéses” Trabant.

A gépmúzeum közönségkedvence a „matyóhímzéses”  Trabant

Fotó: Irházi János

Két keréken

Aki aktívabb mozgásra vágyik, pattanjon nyeregbe: a Mezőkövesd–Bogács–Cserépfalu–Bükkzsérc között kiépült 20 kilométeres kerékpárút biztonságos kirándulást szavatol a gyönyörű tájakon, sőt a bogácsi fürdőben akár meg is lehet mártózni. Kerékpár a mezőkövesdi Tourinform-irodában bérelhető.

A matyó örökség 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi örökség védettségi listájára

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

A kalóriapótlásról a hagyományos, laktató matyó ételek gondoskodnak, a régi receptekből sokat őriznek a helyiek. Jellemző a vidéken a tepertős vagy túrós pogácsa, a füstölt sonka, a savanyú káposztával és kenyérlepénnyel tálalt kacsacomb, vagy a borjú-, birkapörkölt savanyúsággal, tormával.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: