Megtiszították a Karib-tenger egy részét a műanyag hulladéktól

Forrás: turizmus.com

 2018. november 05. 11:03

Az ezer láb (kb. 305 méter) hosszú „Holy Turtle” –nek ” nevezett eszköz két hajó közé kapcsolva gyűjtötte össze a tengervíz felszínén úszó PET-palackokat és műanyag hulladékokat.

Az eszközt az olajszennyeződések begyűjtésében nagy tapasztalattal rendelkező floridai ABBCO tervezte meg. A tervezés során nagy gondot fordítottak arra, hogy a megoldás ne jelentsen veszélyt a tengeri élőlényekre. Az összegyűjtött műanyag hulladékot a tervek szerint felhasználják egy ismeretterjesztő kiállításhoz, melynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak, milyen veszélyt jelentenek a Földre az egyszer használatos műanyagok. Az akció a szénsavasvíz-készítő gépeiről közismert SodaStream nevéhez kötődik.

A Karib-tenger egy részének megtisztítása mellett Honduras partjainál négynapos szemétszedési akciót hajtottak végre. Ezen hét helyi iskolai diákjai is részt vettek, akiknek környezetvédelmi szakértők interaktív workshopokat is tartottak. A foglalkozások célja az volt, hogy a helyi közösségeken belül is legyenek olyan nagykövetek, akik figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A meghívott előadók között volt Maria Westerbos, a Plastic Soup Foundation alapítója, Chris Jordan természet fotós, az Elpusztult albatrosz szerzője, valamint Elena Gonzales, a BICCU társalapítója.

45 ország képviselői vettek részt az akcióban

Fotó: turizmus.com

„Több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben. Ez nem fog csak úgy magától eltűnni. A műanyag hulladék apró darabokra hullik, veszélyezteti a tengeri élővilágot, végeredményben pedig bekerülhet a táplálékláncba, ami már az embert is fenyegeti, hiszen a feldolgozott élelmiszerekben is feltűnhetnek a mikro műanyagok. Már folyóinkban, például a Tiszában is kimutattak az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikro műanyagot” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

Kapcsolódó cikkek

Kreatív Linz

2018. október 29.