Nő nem marad szárazon Hollókőn

Forrás: turizmus.com

 2016. február 29. 16:20

Legalábbis a Hollókői Húsvéti Fesztiválon, március 26–28. között. Mert Hollókőn vödörrel locsolnak, és nem csak hagyományból.

Ahogy közeledik a húsvét, a hollókői lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó locsoló eszköz széles e hazában.

 

A háromnapos Húsvéti Fesztivál alatt Hollókő átalakul. A hagyományos falusi csendet megtöri a zeneszó és a nyüzsgés, de a helyi öregek legjobban a lányok sikoltásait szeretik hallgatni, mert ebből rögtön tudják, hogy újra itt a tavasz. Az idelátogatók végre megkóstolhatják a híres hollókői házi rétest és a palóc borzag pálinkát. Megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn „divat a hagyomány". Aki szereti a vödrök dallamos koccanását, naphosszat hallgathatja. Aki ennél többre vágyik, megnézheti a Muzsikás, a Kerekes Band, Szalóki Ági, a Buda Folk Band, a Góbé vagy a Dobroda koncertjét. És hogy a mátrai betyárokat se hagyjuk ki a buliból, idén is a Kerekes Band udvar lesz a betyárok tanyája.

 

Amíg a falu népe mulat, a vár ura bemutatja, hogy nemcsak a hollókői asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is. Ruhapróba, fegyveres bemutató. És vödörhajítás! Bár ez utóbbi már az Ófaluban lesz. Csak úgy, mint az ünnepi szentmise és körmenet, ami a hollókői húsvét legszebb és legmeghittebb eseménye.