Országos csobbanás 15 helyszínen

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2015. július 03. 10:36

Tíz megye, összesen 15 településén szervezik meg az Európai folyók ünnepét, a Nagy Ugrást július 12-én.

Június 29-ig lehetett jelentkezni a WWF Magyarország országos kihívására, melyben arra kérték a településeket, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak és csatlakozzanak a folyók európai ünnepéhez, a Nagy Ugráshoz. Összesen tíz megye 15 települése jelezte, hogy saját Nagy Ugrást szervez.

A nógrádi Patak, a tolnai Madocsa, a Balaton parti Zánka, a Vas megyei Hegyhátszentjakab, a Somogy megyei Lulla és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóörös képviselik közvetlen régiójukat, míg Jász-Nagykun-Szolnokot Tiszafüred és Törökszentmiklós, Győr-Moson-Sopront Kisbajcs, Győrszemere és Rábapatona, Pest megyét pedig Sződliget, Szentedre és a WWF központi eseményének otthont adó Dunabogdány képviseli.

A rendezvénnyel arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a természetes élővizekkel való kiegyensúlyozott együttélés egykor Magyarországon meghatározó volt, és ma is lenne lehetőség a természetes folyóvizek és tavak helyreállítására. Természeti értékeink folytonos megújulását segítenünk kell ahhoz, hogy elérhetőek legyenek a felnövő generációk számára is.

 

Az akcióhoz csatlakozik a Rába és a Sajó, pontosabban az ott élők. A kistelepüléseket átszelő patakok, a közeli tavak és holtágak sem maradnak ki. Rábapatonán élőlánccal kötik majd össze a két partot, Patakon a résztvevők átugorják majd a Derék folyócskát, de még a Nagy Ugrás legkisebb ünnepelt élővizét, a Jaba patakot is kreatívan ünneplik majd a helyiek.

A WWF „saját csobbanását” július 12-én, a dunabogdányi szabad strandon tartja majd, számos rendezvénnyel.