Rejtély a balatonfüredi Tagore sétányon

Forrás: turizmus.com

 2022. május 31. 11:39

A „Rejtély a balatonfüredi Tagore sétányon” egy kizárólag mobilapplikáción futó, izgalmas játék, amelynek története Rabindranath Tagore budapesti látogatása, balatonfüredi tartózkodása körül forog.

A „Nyomozz Velünk” játékait fejlesztő cég, az AR/VR Game Flow Kft. idén újabb lebilincselő kültéri játékkal jelentkezett Balatonfüreden. Az egyre népszerűbb badacsonyi, tapolcai és budapesti játékait követően a nyári szezon nyitányára időzített játék egy újabb történelmi városi séta a balatonfüredi reformkori városrészben, rejtélyekkel teli, vezető nélküli városnézés.

A fejlesztők több hónapon át tartó, alapos kutatást végeztek a korabeli lapok tudósításaiban, a közelmúltban megjelent Balatonfüred történetével, az Anna-bállal kapcsolatos történettudományi forrásokban is, annak érdekében, hogy a játékosok a könnyed szórakozás mellett olyan történelmi kuriózumokkal is találkozhassanak, amiket az útikönyvek sem tartalmaznak.

Nem reprezentatív mintán futott felmérésük eredménye alapján a nagyközönség vajmi keveset tud az 1926-ban Budapesten előadókörúton, majd Balatonfüreden tíz napos gyógykezelésen tartózkodó világhírű Nobel-díjas költőről, filozófusról, így céljuk az volt, hogy a világhíresség emlékét felidézzék, alakját közelebb hozzák a Balatonfüredre látogatókhoz.

Tagore 1926 novemberében töltött tíz napot a füredi szívkórházban, ahol a feljegyzések szerint három nap alatt elmúltak a panaszai

Fotó: .oldindianphotos.in

Rabindranath Tagore balatonfüredi tartózkodásának napjairól kevés hiteles dokumentum áll rendelkezésre, így a fejlesztők a részben a szájhagyományra alapozva alkottak meg egy fikción alapuló nyomozós történetet.

A játékosok „találkoznak” a reformkor nagyjaival, Deák Ferenccel, Kossuth Lajossal, gróf Széchenyi Istvánnal, de „szembejön” még Blaha Lujza is, aki Balatonfüred szerelmese volt. Eötvös Károly Utazás a Balaton körül címen írt munkájából kerülnek elő izgalmas részek, és a korabeli, azaz Tagore magyarországi látogatása idején megjelent újságokból sokak által eddig nem látott szemelvények jelennek meg az applikációban.

A Nyomozz Velünk applikáció teljesen egyedi a magyar piacon, mert szabadon szerkeszthető kiterjesztett valóság (AR) tartalmat képes megjeleníteni a játékosok mobiltelefonjának, tabletjének képernyőjén, így egy adott tereptárgyra irányítva pártalan időutazásban részesülnek a játékosok a korabeli dokumentumok megtekintésével.