Múzeumi szelfinapra hívják a látogatókat Tatabányára

Forrás: turizmus.com

 2024. január 09. 12:35

Múzeumi szelfinapra hívja látogatóit január 17-én a Vértes Agorája épületében helyet foglaló Tatabányai Múzeum.

A múzeum honlapján és Facebook-oldalán így invitálják a látogatót: „Gyere és készíts szelfit a Tatabányai Múzeumban 2024. január 17-én 10 és 18 óra között! Használd a #MuseumSelfieDay #TatabányaiMúzeum és #Múzeumiszelfinap hashtageket, és oszd meg fotóidat a világgal! Két kiállítással várunk itt: Tatabánya, Szent Borbála tér 1. (A Vértes Agorája épületében)Találkozzunk a múzeumban!”

Szelfinapra hívja a látogatókat a Tatabányai Múzeum

Fotó: Facebook/Tatabányai Múzeum

A Tatabányai Múzeumban az állandó kiállítás mellett jelenleg két időszaki tárlat látható.

A Szénre települt város olyan ereklyéket is bemutat például, mint Tatabánya alapítólevele, a Visszhangok című kiállítás pedig a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, amelyben Petőfi Sándor különféle alkotói korszakaira, témáira reflektálnak kortárs képzőművészeti és költészeti alkotások.

A múzeum Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című állandó kiállítása a „történelem ösvényén” vezeti végig a látogatót. A nagyszabású, látványos tárlaton a talaj változása szimbolizálja az időbeli és életmódbeli változásokat. Bemutatja, hogyan élt az őskori ember a természettel együtt, s mindez hogyan változott meg az élelemtermelő gazdálkodás kialakulásával; mit kapott, és mit vett el az ember a természettől, ill. hogyan alkalmazkodott hozzá.

A múzeum egyik becses műtárgya az applikált inda és rozetta motívumokkal díszített, aranyozott fémládika

Fotó: Facebook/Tatabányai Múzeum/Dallos István

A múzeum egyik gyönyörű és egyedi műtárgya, a bányatárspénztári láda, amely korábban bányászok középkori eredetű önsegélyező szervezetének kasszája volt, de a 19. század végétől a már nem a pénz tárolására, hanem a szervezet jelképeként szolgált.