Miért ennyire népszerű a Harry Potter sorozat?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. november 28. 12:54

A kerek huszadik évfordulója van idén az első Harry Potter film mozikba kerülésének. A fantasy sorozat először könyv formájában látott napvilágot 1997-ben, és rövid idő alatt világsiker lett.

Kevés olyan szerzemény van, legyen szó akár írott, akár képi megjelenítésről, ami film esetében nyolc, könyvben pedig hét részen keresztül fenn tudja tartani ennyi ember érdeklődését. Ez is ékes bizonyítéka, hogy Harry Potter nem csak Voldemortot győzte le, hanem szakított a tendenciákkal és a számítógépes kütyüktől az olvasósarokba varázsolta követőit.


Létezik vagy nem létezik a varázsvilág?

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy amíg kisgyerekek voltunk, a mesék, a meseszereplők aktívan részesei voltak az életünknek. Ebben a korban nincs éles határ a valóság és a képzelet között, ám ahogy felnőttesedünk, megfeledkezünk a mesék által szerzett élményekről. A Harry Potter sorozat pont ezt a hiányt tölti be, visszahozza a mesék világát, játékosságát. A kiskamaszok és a felnőttek újra beléphetnek a saját fantáziájuk kapuján, azonosulni tudnak a szereplőkkel, velük együtt élik át a kalandokat, sőt, a képzeletükben a gonosz szereplőkkel még jól el is bánhatnak.

Az Időcsapda 7 szabadulószobája közül három készült a Harry Potter történetek alapján

Fotó: idocsapda.hu


Talán a szó szoros értelmében nincs egy alternatív, varázslókból és boszorkányokból álló társadalom. Mindazonáltal a varázslat mégis bennünk van, amivel magunk formálhatjuk a környezetünket.


Varázslények, varázsige, varázspálca

Egy valamirevaló varázsló vagy boszorkány elképzelhetetlen varázspálca nélkül. A varázspálcához pedig varázsige is dukál. A kisebbeknek még megfelel a csiribú-csiribá vagy az abrakadabra, az idősebbek számára ezek már komolytalanok. Bár Rowling egy korábbi nyilatkozata szerint az egyik főbenjáró átok alapjának (Avada Kedavra) éppen az abrakadabrát tekinti. A történetben leggyakrabban használt varázsigék alapja latin vagy kevert szóösszetétel, mindenesetre logikusak, ezáltal elfogadhatóak az idősebb korosztályok számára is.

Az Időcsapda 7 szabadulószobája közül három készült a Harry Potter történetek alapján. Tematikus környezetben élheted át a kalandokat, pályától függően találkozhatsz dementorral vagy a baziliszkusszal, szóval ne izgulj, lesz alkalmad használni bűbájt és a mágikus varázspálcát is. Lepd meg a környezeted legnagyobb rajongóját vagy barátaidat egy varázsvilág szabadulószoba ajándékutalvánnyal.

 

Párhuzam a muglik és a varázslók életében

A muglik élete nem is annyira különbözik a varázslókétól. Ugyanazokkal a problémákkal kell szembenézniük, mint nekünk a mugli világban: árulás, különbözőség a többiektől, de jelen van a barátság, a hűség, bátorság, a kiállás önmagunkért… Ezek a pozitív értékek irányadóak lehetnek a saját életünkre nézve is, ahogy a számtalan vicces vagy bölcs idézetet is magunkévá tettük a mindennapjainkban.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.