Rágcsálók mint kis kedvencek

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. december 19. 18:43

Ha már régebb óta azon töröd a fejed, hogy valamilyen kisállattal oszd meg mindennapjaid, de nincs túl sok időd például egy kutyára, akit naponta több alkalommal is el kell vinni sétálni, vagy egy macskára, akinek gyakran ápolnod kell a lelkét, akkor érdemes lehet elgondolkoznod a rágcsálótartáson.

Igazán remek időtöltést jelent egy törpenyúl, csincsilla, tengerimalac vagy egy hörcsög, vagy akár egyszerre több is. Az aranyos szőrös kis kedvencekért igazán sokan odavannak, köztük főleg a gyerekek. Ám azt minden állatról tudni kell, hogy valamennyi törődést igényel és felelősséggel tartozunk értük, ha magunkhoz vesszük.

 

Csak lelkiismeretes tenyésztőtől

A rágcsálók csuda érdekes teremtmények. Ahány fajta, annyi különféle igény. A Falatozoo.hu állateledel webáruház felszerelései között számos hasznos, a rágcsálótartáshoz szükséges terméket megtalálsz.

Érdemes először alaposan tájékozódnod a kiválasztott rágcsálófajta tulajdonságairól és igényeiről, hogy teljesen felkészülve vághass bele ebbe a nagyszerű kalandba. Hidd el, a rutinos állattartók tapasztalatait gyakran érdemes megfogadni. Általában azt szokták ajánlani, hogy tenyésztőhöz menj és ne állatkereskedésben vagy az internetes szaporítóknál keresd a megfelelő példányt vagy példányokat. Nagyobb eséllyel kapsz szakszerű adatokat a kiválasztott kisállat vérvonaláról és várható gondjairól egy tisztességes tenyésztőnél, mint máshol. Persze nagyon sok remek és lelkiismeretes kereskedés is akad, de mi alapján találod ezeket meg?

Minden kisállatnak a megfelelő táplálékot kell beszerezned és elegendő vizet kell kapnia

Fotó: www.falatozoo.hu

Egyes állatotthonok is foglalkoznak már rágcsálómentéssel, náluk is biztos szakszerű információkat kaphatsz az örökbe fogadható tengerimalacokról, degukról, csincsillákról, hörcsögökről és patkányokról.

 

Szükségletei szerint

A rágcsálók legtöbbje igazán mozgékony és nem biztos, hogy elegendő, ha csak a ketrecében vagy a terráriumában szaladgálhat. Általában elég nagy tér kell a tengerimalacok, mongol futóegerek és a hörcsögök számára, ezek igazak a degukra, egerekre és a patkányokra is. Igen, egyre kedveltebbek ezek a sokak számára félelmet keltő, egyébként pedig rendkívül intelligens és kedves állatkák.

Minden kisállatnak a megfelelő táplálékot kell beszerezned és elegendő vizet kell kapnia. Az almot is rendszeresen tisztítani és cserélni kell. Ellenkező esetben fertőzések alakulhatnak ki, nem is beszélve az orrfacsaró szagokról.

 

Felelősséggel

Ha egy kisállat gyengélkedik, gyakorta állatorvosi segítségre lehet szükség. Ám a rágcsálókat nem minden orvos tudja kellő szakértelemmel ellátni. Jó, ha már a beszerzés előtt képbe kerülsz a specialistákkal kapcsolatban. Hidd el, a felkészültség nagyon fontos. Ha egy kisállat lebetegszik, lényeges az időtényező a kezelése szempontjából, mert igazán gyorsak az élettani folyamatai.

Csak abban az esetben oszd meg otthonod egy kisállattal, ha felelős gazdija tudsz lenni élete végéig.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.